Doorgaan naar artikelDoorgaan naar zoeken
Olay logo

IS KOFFIE SLECHT VOOR JE HUID? WIJ VERKENNEN HET EFFECT VAN CAFEÏNE OP DE HUID

4 minuten

's Ochtends van een kop koffie genieten is voor miljoenen mensen onderdeel van de dagelijkse routine en net zo diepgeworteld in de morgen als douchen en aankleden. Koffieliefhebbers kijken uit naar een shot cafeïne voor een energiestoot en zonder koffie voelen sommige mensen zich sloom omdat het lichaam ervan afhankelijk kan worden. Anderen geven de voorkeur aan een kop thee dat bijna net zoveel cafeïne bevat. Elke drank heeft zijn voor- en nadelen als we het over hun effecten op je lichaam en huid hebben. Cafeïne met mate is zelfs een goede zaak en studies hebben aangetoond dat cafeïne-inname voor meer welzijn, geluk, energie, alertheid en gezelligheid zorgt. Maar zodra je meer dan vier of vijf koppen thee of koffie drinkt, zou je symptomen kunnen krijgen zoals trillen, migraine en nervositeit. Cafeïne kan ook van invloed zijn op de verbinding in je lichaam die je in slaap laat vallen.

HOE IS CAFEÏNE VAN INVLOED OP JE HUID?

Maar hoe zit het met de effecten van koffie en thee op je huid? Cafeïne is een stof die uitdroogt, net als alcohol en zout, en wanneer het ons lichaam aan de o zo belangrijke hydratatie ontbreekt, kan dit ook in de huid tot uitdrukking komen.

En acne? Hoewel koffie geen acne veroorzaakt, tonen sommige studies aan dat het acne erger kan maken. Cafeïne maakt dat je je alert en wakker voelt, maar leidt ook tot een grotere stressreactie in het lichaam. Stresshormonen als cortisol kunnen de hoeveelheid vet die door de talgklieren wordt aangemaakt vergroten, waardoor je gevoeliger voor onzuiverheden kunt worden.

Afgezien van de cafeïne kan hoe je van je koffie geniet ook van invloed zijn op je huid. Belangrijke ingrediënten in een kop koffie of thee zijn melk en suiker, twee van vier belangrijkste veroorzakers van acne die de huid gevoeliger maken voor uitslag. (1.)

  • Zuivel
    Voor liefhebbers van latte, kan melk ook van invloed zijn op je huid, want er bestaat voldoende bewijs dat erop wijst dat zuivelmelk een rol speelt bij acne – met name rond de mond en de kaaklijn.

  • Suiker
    De kans is groot, tenzij je zwarte koffie drinkt, je kop suiker bevat en ook dat kan op je huid van invloed zijn. Overmatige suiker in je bloedsomloop kan glycatie veroorzaken, een natuurlijke chemische reacties die plaatsvindt wanneer het suikergehalte in het bloed meer stijgt dan onze insuline aan kan. Glycatie beïnvloedt het deel van onze huid dat het "veerkrachtig" houdt: collageen en elastine. Wanneer deze twee eiwitten samengaan met suiker worden ze zwakker en wanneer deze twee essentiële bouwstenen verzwakt worden, worden de tekenen van ouderdom duidelijker zichtbaar: huid wordt droger en minder elastisch, wat rimpels, verzakking en een dof uiterlijk van de huid2 veroorzaakt.

DE POTENTIEEL NEGATIEVE EFFECTEN BESTRIJDEN DIE THEE EN KOFFIE OP DE HUID HEBBEN

Koffie en thee drinken is zo slecht nog niet. Zoals het gezegde luidt: alles met mate. Dus hoeveel is te veel koffie? Het idee is niet meer dan twee of drie koppen per dag. Zorg ervoor dat je genoeg water drinkt om jezelf van binnenuit te hydrateren en gebruik vochtinbrengende producten zoals Olay Regenerist 3-zone Verstevigende Dagcrème.

Maar wist je dat cafeïne en thee-extracten ook krachtige huidverzorgende bestanddelen kunnen zijn? Er is aangetoond dat anti-oxidanten in groenethee-extract anti-verouderingseigenschappen hebben en cafeïne wordt gebruikt in sommige verhelderende en verstevigende huidverzorgingsproducten. Reden te over om niet alleen 's morgens van je favoriete drank te genieten maar ook als nieuw onderdeel van je huidverzorging.

Referenties

1 https://www.healthline.com/health/does-coffee-cause-acne#12 Diet, Skin Aging, and Glycation. Z Draelos. Cosmetic Dermatology, 2012, VOL. 25 NO. 5

ARTIKELENDIE JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT VINDT

alt text

Een stralende huid krijgen – Tips voor een heldere, stralende huid

3 minuten

Iedereen wil een stralende huid—huid die er zo gezond uitziet dat hij straalt. Ziet je huid er dof uit of heb je huidproblemen die jouw glow in de weg staan? Laat dit je niet weerhouden van een prachtige, egale huid. Lees verder om te begrijpen wat de mogelijke redenen zijn waarom je huid er dof uit kan zien en ontvang handige schoonheidstips voor een stralende huid.

alt text

Geïnteresseerd in hoe voeding je huid kan beïnvloeden? Lees het hier

1 minuut

Velen van ons willen de suikerinname beperken vanuit gezondheids- of dieetoverwegingen, inclusief diabetes of gewichtsverlies, maar deze inname kan ook een duidelijke impact op je huid hebben.

alt text

Geïnteresseerd in hoe voeding je huid kan beïnvloeden? Lees het hier

1 minuut

Een gezond, stralend uiterlijk zegt heel veel over je huid en je dieet. De conditie van onze huid is een weerspiegeling van wat we eten en benadrukt hoe belangrijk het is om van binnenuit voor jezelf te zorgen. Voedsel is brandstof en ons lichaam werkt het best wanneer we het voorzien van gezond, gebalanceerd en voedzaam eten.

ROUTINEDIE WIJ AANBEVELEN

01 REINIG

alt textalt text

CLEANSE DETOX & GLOW DAGELIJKSE SCRUB

Dagelijkse Scrub

Exfolieert en zuivert

03 BEHANDEL

alt textalt text

Eyes Intens Hydraterende Ooggel

Ooggel

Voor vermoeide en droge ogen

04 BRENG VOCHT IN

alt textalt text

Regenerist Whip Dagcrème met SPF 30

Dagcrème SPF

Hydrateert en beschermt

Deel dit artikel: