Doorgaan naar artikelDoorgaan naar zoeken
Olay logo

GEÏNTERESSEERD IN HOE VOEDING JE HUID KAN BEÏNVLOEDEN? LEES HET HIER

4 minuten

Een gezond, stralend uiterlijk zegt heel veel over je huid en je dieet. De conditie van onze huid is een weerspiegeling van wat we eten en benadrukt hoe belangrijk het is om van binnenuit voor jezelf te zorgen. Voedsel is brandstof en ons lichaam werkt het best wanneer we het voorzien van gezond, gebalanceerd en voedzaam eten.

Een gezond dieet is ook effectief in het krijgen van een prachtige, gezonde, stralende huid.

Voor diegenen die besluiten hun dieet te wijzigenhet is belangrijk te weten wat de gevolgen ervan op je huid kunnen zijn.

HOE BEPAALDE VOEDING VAN INVLOED IS OP JE HUID:

Een dieet dat bestaat uit sterk bewerkte voedingsmiddelen, kant-en-klaarmaaltijden en geraffineerde koolhydraten kan in de loop der tijd een milde ontsteking in het lichaam veroorzaken en huidproblemen zoals acne verergeren. (1.)

Velen van jullie weten dat een ongezond dieet slecht voor de huid is, maar wist je dat het dieet een rol speelt bij de bestrijding van de gevolgen van schade door de zon (uv-stralen) aan onze huid? Blootstelling aan uv-stralen bevordert de vorming van vrije radicalen die schade kunnen veroorzaken aan de bestanddelen van onze huid die voor structuur en stevigheid zorgen, zoals elastine en collageen. Met het verstrijken van de tijd kan dit voor duidelijkere fijne lijntjes en rimpels zorgen!

Maar hoe houdt dit verband met je dieet? Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan anti-oxidanten, zoals kleurrijk fruit en groente, helpt in de strijd tegen vrije radicalen en sommige studies hebben aangetoond dat ze bijdragen aan een betere huidstructuur. (2.)

BELANGRIJKE VOEDSELGROEPEN OM OP TE LETTEN DIE JE HUID VERBETEREN – EN WELKE JE MOET VERMIJDEN:

Vis is een mooie vorm van eiwitten (essentieel voor de aanmaak van collageen en elastine waardoor je huid soepel blijft) en bevat omega 3-vetzuren waarvan bekend is dat ze een gezonde huid stimuleren en ontstekingen beperken.

Kleurrijk oranje of rood fruit en groente halen veel van hun kleur uit bestanddelen die carotenoïden worden genoemd. Een deel daarvan kan in vitamine A worden omgezet, wat essentieel is voor de reproductie van huidcellen. Ze zijn ook nog eens een geweldige bron van vitamine C, wat heel belangrijk is voor de aanmaak van collageen. Zowel carotenoïden als vitamine C zijn anti-oxidanten die de strijd aangaan met vrije radicalen die schade aan onze huid kunnen veroorzaken en vroegtijdige tekenen van ouderdom kunnen veroorzaken. (3,4.)

Vermijd geraffineerde koolhydraten en suikers – voorbeelden hiervan zijn snoepjes, wit brood, gebakjes, witte rijst, suikerhoudende dranken en veel ontbijtgranen. Vervang dit voedsel door "goede koolhydraten" zoals gezonde groente, volkorengranen en de tegen rimpels vechtende anti-oxidanten die je aantreft in fruitsoorten die een lagere glykemische index hebben – beperk op zijn beurt de algehele inname van koolhydraten in je dieet. (3.)

Als je op dieet bent, is het van vitaal belang dat je lichaam voldoende water krijgt.

Gehydrateerd blijven is heel belangrijk zodat voedingsstoffen je huidcellen weten te bereiken. Vermijd suikerhoudende dranken en geniet van water of groene thee dat erom bekend staat een uitstekende bron van anti-oxidanten te zijn.

Hoe gezonder de voedingskeuzes die je maakt, des te meer dit in je huid tot uitdrukking zal komen.

Citaten:

  1. https://discovergoodnutrition.com/2017/05/how-your-diet-affects-your-skin

  2. Lademann J, et al. Exp Dermatol. 2011 20(5):377-82

  3. https://discovergoodnutrition.com/2017/05/how-your-diet-affects-your-skin

  4. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.4161/derm.22876

ARTIKELENDIE JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT VINDT

alt text

Geïnteresseerd in hoe voeding je huid kan beïnvloeden? Lees het hier

1 minuut

Velen van ons willen de suikerinname beperken vanuit gezondheids- of dieetoverwegingen, inclusief diabetes of gewichtsverlies, maar deze inname kan ook een duidelijke impact op je huid hebben.

alt text

Word de huid beter van lichaamsbeweging?

1 minuut

Je bent waarschijnlijk wel op de hoogte van de voordelen die een actieve levensstijl bieden voor je cardiovasculaire en geestelijke gezondheid, maar zou regelmatige lichaamsbeweging het geheime wapen kunnen zijn voor je huidverzorging?

alt text

Is koffie slecht voor je huid? Wij verkennen het effect van cafeïne op de huid

1 minuut

's Ochtends van een kop koffie genieten is voor miljoenen mensen onderdeel van de dagelijkse routine en net zo diepgeworteld in de morgen als douchen en aankleden. Koffieliefhebbers kijken uit naar een shot cafeïne voor een energiestoot en zonder koffie voelen sommige mensen zich sloom omdat het lichaam ervan afhankelijk kan worden. Anderen geven de voorkeur aan een kop thee dat bijna net zoveel cafeïne bevat. Elke drank heeft zijn voor- en nadelen als we het over hun effecten op je lichaam en huid hebben. Cafeïne met mate is zelfs een goede zaak en studies hebben aangetoond dat cafeïne-inname voor meer welzijn, geluk, energie, alertheid en gezelligheid zorgt. Maar zodra je meer dan vier of vijf koppen thee of koffie drinkt, zou je symptomen kunnen krijgen zoals trillen, migraine en nervositeit. Cafeïne kan ook van invloed zijn op de verbinding in je lichaam die je in slaap laat vallen.

ROUTINEDIE WIJ AANBEVELEN

01 REINIG

alt text

Cleanse Voedende Reinigingsbalsem

Reinigingsbalsem

Reinigt en voedt

02 STIMULEER

alt textalt text

Regenerist 3-zone Verstevigend Serum

Serum

Verstevigt en hydrateert

03 BEHANDEL

alt textalt text

Retinol24 Nachtoogcrème

Nachtoogcrème

Verzacht en hydrateert

04 BRENG VOCHT IN

alt textalt text

Regenerist Whip Dagcrème met SPF 30

Dagcrème SPF

Hydrateert en beschermt

Deel dit artikel: