Doorgaan naar artikelDoorgaan naar zoeken
Olay logo

HOE IS SUIKER VAN INVLOED OP JE HUID? WIJ VERKENNEN DE MYTHEN

5 minuten

Velen van ons willen de suikerinname beperken vanuit gezondheids- of dieetoverwegingen, inclusief diabetes of gewichtsverlies, maar deze inname kan ook een duidelijke impact op je huid hebben.

In de afgelopen 50 jaar is de consumptie van suiker wereldwijd verdrievoudigd en alleen al in Europa consumeren mensen gemiddeld 100 gram suiker per dag – een groot verschil met de aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie van niet meer dan 25 g suiker per dag (6¼ theelepels of 1½ reep chocolade).

Frisdranken en zoetigheden zijn weliswaar de grootste boosdoeners, maar de verborgen suikers in ons dieet zijn vaak verrassend. We voelen ons bijvoorbeeld heel gezond wanneer we sap van vers fruit drinken en we denken niet aan het hoge suikergehalte van een glas wijn. Op zichzelf lijkt deze verwennerij misschien onbeduidend, maar de totale hoeveelheid van verborgen én toegevoegde suikers in ons dieet kan van invloed zijn op onze binnenkant en op onze huid.

HOE IS SUIKER VAN INVLOED OP ONZE HUID?

Overmatige suiker in je bloedsomloop kan glycatie veroorzaken, een natuurlijke chemische reacties die plaatsvindt wanneer het suikergehalte in het bloed meer stijgt dan onze insuline aan kan. Glycatie beïnvloedt het deel van onze huid dat het "veerkrachtig" houdt: collageen en elastine. Wanneer deze twee eiwitten samengaan met suiker worden ze zwakker en wanneer deze twee essentiële bouwstenen verzwakt worden, worden de tekenen van ouderdom duidelijker zichtbaar: huid wordt droger en minder elastisch, wat rimpels veroorzaakt, verzakking en een dof uiterlijk.

Hoe meer glycatie in je lichaam plaatsvindt, des te sneller je huid veroudert. Dit geldt met name voor mensen met diabetes, omdat zij meer moeite hebben met de controle van hun bloedsuikerspiegel. Wetenschappers hebben ontdekt dat zij sneller verouderen dan mensen zonder een hoge bloedsuikerspiegel (3.). Verder onderzoek analyseerde hoe oud mensen werden geschat en dit werd teruggeleid naar hun bloedsuikerspiegel. De resultaten lieten zien dat mensen met een hogere bloedsuikerspiegel ouder werden geschat dan die met een lagere (4.)

HOE BEPERK JE DE GEVOLGEN VAN SUIKER OP JE HUID

We adviseren niet om suiker helemaal uit je dieet te halen, maar het is wel raadzaam om naar je suikerinname in je dieet te kijken. Probeer niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid (25 g) te eten; dit is namelijk wat het lichaam zonder nadelige gevolgen aan kan. Toegevoegde suikers zouden niet meer dan 10% van je dagelijkse calorie-inname mogen uitmaken. Om dit bij te houden, adviseert Olay je het volgende te doen:

 • Weet hoeveel suiker per dag je binnen krijgt. Lees voedseletiketten en maak gezondere keuzes als je bewerkt voedsel koopt. Supermarkten passen vaak een beleid toe met een verkeerslicht zodat jij gezondere keuzes kunt maken.

 • Ken je suikers – honing, fruitsappen en alcohol bevatten enorme hoeveelheden suiker.

 • Drink water – vervang frisdranken, sap en energiedranken met water en weet dat water met een smaakje vaak ook verborgen toegevoegde ingrediënten bevat.

 • Zorg dat je je schoonheidsslaap krijgt – wetenschappers hebben ontdekt dat de slaaphormoon melatonine schade door glycatie tot 50% kan verminderen.

 • Relax en ontspan – stress veroorzaakt stijgingen in de hormoonspiegel van cortisol, waardoor de gevolgen van glycatie tot 20%( 5.) toenemen.

Er zijn veel voordelen van suikerbeperking. De wetenschappers bij Olay adviseren dat de slimmere manier om de toekomst van je huid te verbeteren en de zichtbare tekenen van ouderdom te vertragen, met name wanneer je je gestrest voelt of lange dagen maakt, is om zoetigheid over te slaan en de voorkeur te geven aan een goede nachtrust (6.).

Meer informatie over de beste voeding voor een gezonde huid hier.

REFERENTIENOTEN

 1. Olay SHNB Sugar Infographic hier

 2. 2014 CINCINNATI internal Olay assets

 3. Ulrich P, Cerami A, “Protein glycation, diabetes, and aging,” Recent Prog Horm Res, 2001

 4. Raymond Noordam, et al., “High serum glucose levels are associated with a higher perceived age,” AGE, februari 2013; 35(1):189-195

 5. Olay SHNB Sugar Infographic hier

 6. 2014 CINCINNATI internal Olay assets

ARTIKELENDIE JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT VINDT

alt text

Geïnteresseerd in hoe voeding je huid kan beïnvloeden? Lees het hier

1 minuut

Een gezond, stralend uiterlijk zegt heel veel over je huid en je dieet. De conditie van onze huid is een weerspiegeling van wat we eten en benadrukt hoe belangrijk het is om van binnenuit voor jezelf te zorgen. Voedsel is brandstof en ons lichaam werkt het best wanneer we het voorzien van gezond, gebalanceerd en voedzaam eten.

alt text

Is koffie slecht voor je huid? Wij verkennen het effect van cafeïne op de huid

1 minuut

's Ochtends van een kop koffie genieten is voor miljoenen mensen onderdeel van de dagelijkse routine en net zo diepgeworteld in de morgen als douchen en aankleden. Koffieliefhebbers kijken uit naar een shot cafeïne voor een energiestoot en zonder koffie voelen sommige mensen zich sloom omdat het lichaam ervan afhankelijk kan worden. Anderen geven de voorkeur aan een kop thee dat bijna net zoveel cafeïne bevat. Elke drank heeft zijn voor- en nadelen als we het over hun effecten op je lichaam en huid hebben. Cafeïne met mate is zelfs een goede zaak en studies hebben aangetoond dat cafeïne-inname voor meer welzijn, geluk, energie, alertheid en gezelligheid zorgt. Maar zodra je meer dan vier of vijf koppen thee of koffie drinkt, zou je symptomen kunnen krijgen zoals trillen, migraine en nervositeit. Cafeïne kan ook van invloed zijn op de verbinding in je lichaam die je in slaap laat vallen.

alt text

Hoe is vervuiling van invloed op mijn huid? Onze uitleg over huidverzorging in een stedelijke omgeving

2 minuten

Onze huid is het grootste orgaan van het lichaam en onze omgeving speelt een enorme rol in hoe de huid zich gedraagt. Van uv-stralen, warm of koud weer en het klimaat tot vervuilende stoffen, onze huid is gevoelig voor omgevingsstress en schade waar we ons misschien helemaal niet van bewust zijn.

ROUTINEDIE WIJ AANBEVELEN

01 REINIG

alt text

Cleanse Schuimende Reinigingsgel

Reinigingsgel

Reinigt de huid

02 STIMULEER

alt textalt text

Regenerist 3-zone Verstevigend Serum

Serum

Verstevigt en hydrateert

04 BEHANDEL

alt textalt text

Eyes Ultimate Oogcrème

Oogcrème

Voor ogen die er jonger uitzien

04 BRENG VOCHT IN

Retinol 24 NachtcrèmeOlay Retinol 24 Hydraterende Nachtcrème

Retinol 24 Nachtcrème

Nachtcrème

Verzacht en hydrateert

Deel dit artikel: