How to treat oily skin

Hoe behandel je vette huid

Created with Lunacy1 minuut
Je wilt dat je haar en nagels er glanzend uitzien, maar je huid? Niet te veel. Als je vindt dat je voorhoofd er tegen lunchtijd glimmend uitziet, kun je jouw overactieve talgklieren de schuld geven. Zij maken het talg (of vet) aan waardoor je huid er glimmend en vettig uitziet.

Waarschijnlijk heb je wel gemerkt dat het glimmen erger is op je T-zone (die bestaat uit je voorhoofd, neus en kin). Dat is omdat de talgklieren geconcentreerder aanwezig zijn in dit gebied. In de zomermaanden kan het glimmen ook erger zijn wanneer je meer transpireert en de kans groter is dat zweet en vet op je huid blijven zitten. Hoewel we af en toe allemaal last hebben van vette huid, is het definitief een probleem dat vaker voorkomt bij tieners en twintigers.

Glimmen beperken en vette huid voorkomen

Het goede nieuws is dat je meerdere dingen kunt doen om vette huid te voorkomen en je huid gematteerd te houden. Zo kun je het glimmen onder controle houden:

  • Reinigen. Reinig twee keer per dag — 's ochtends en 's avonds. Weersta de verleiding je huid elke keer te wassen wanneer je iets ziet glimmen. Te vaak wassen kan averechts werken en ervoor zorgen dat poriën nog meer vet aanmaken.

  • Tonifieer. Gebruik een beetje toner als extra zekerheid tegen glimmen. Hiermee wordt overmatig vet samen met vuil en make-up verwijderd zonder dat je huid van het essentiële vocht wordt ontdaan.

  • Bescherm. Wees niet bang voor moisturisers. Hiermee wordt vocht aangevuld dat tijdens de reiniging verloren is gegaan. Breng 's morgens een vetvrije moisturiser op waterbasis aan met een breed spectrum beschermingsfactor zodat je huid gehydrateerd blijft en tegen de zon is beschermd.

  • Breng vocht in. Moisturiser is 's avonds net zo belangrijk. Kies een niet-comedogene formule zodat poriën open blijven en je huid er gezond en gehydrateerd uitziet.