Doorgaan naar artikelDoorgaan naar zoeken
Olay logo

HOE VERWIJDER JE MEE-ETERS OP HET GEZICHT EN DE NEUS

9 minuten

Mee-eters, een van de meest voorkomende vormen van acne, zijn net als het populaire spelletje whack-a-mole: Telkens wanneer je er van één af bent, steken twee andere de kop op. Leer hoe je met behulp van Olay het ontstaan van mee-eters kunt voorkomen voor de gladde en heldere huid die je wilt.

Wat zijn mee-eters?

De medische term voor mee-eters is open comedonen.

Het is een algemeen misverstand dat mee-eters door vastzittend vuil worden veroorzaakt. In werkelijkheid vormen mee-eters zich wanneer de opening van een haarzakje (ook bekend als porie) zich vult met dode huidcellen, talg (een vettige, wasachtige stof die door je talgklieren worden geproduceerd om je huid natuurlijk gehydrateerd te houden), en p. acnes bacteriën. Wanneer deze stof aan de lucht is blootgesteld, wordt hij door een oxidatieproces zwart.

MEE-ETERS VS. WITTE PUNTJES

Mee-eters (open comedonen) zijn verstopte poriën die gevuld zijn met vuil en open blijven aan het huidoppervlak. Door blootstelling aan lucht oxideert het verstopte materiaal en wordt het donkerder.
Witte puntjes (gesloten comedonen) zijn ook verstopte poriën gevuld met talg en dode huidcellen, maar ze worden bedekt door een dun laagje huid, waardoor de inhoud niet oxideert. Daardoor blijven ze er wit of huidkleurig uitzien.

MEE-ETERS VS. FOLLICULAIRE FILAMENTEN

Een ander soort zwarte stip die vaak verward wordt met een mee-eter heet een talgfilament, kleine propjes olie en dode huidcellen.Ze kunnen eruitzien als kleine witte of gele stipjes in de porie.
Ze zijn een natuurlijk onderdeel van het olieregulatiesysteem van de huid. Ze helpen de stroom van talg langs de wand van de porie te geleiden, waar het natuurlijk de huid en het haar smeert. Ze hoeven niet verwijderd te worden. Bij pogingen om ze te verwijderen kan eigenlijk schade aan de huid worden veroorzaken.

MEE-ETERS VS PUISTJES

Zowel puistjes als mee-eters ontstaan door verstopte poriën. Echter, in tegenstelling tot mee-eters, worden puistjes gekenmerkt door roodheid. Ze bevinden zich diep onder de huid en vormen bultjes die vaak pijnlijk kunnen zijn. Mee-eters daarentegen bevinden zich net onder het huidoppervlak. Als mee-eters niet verwijderd worden, kunnen ze zich ontwikkelen tot puistjes.

WAAR MEE-ETERS MEESTAL VERSCHIJNEN

Mee-eters verschijnen voornamelijk op de T-zone: het voorhoofd, de neus en de kin. Echter, als de huid buitengewoon vet is, kunnen mee-eters over het hele gezicht verschijnen. Dit komt door de aanwezigheid van talgklieren, die niet alleen overvloedig aanwezig zijn in deze gebieden, maar ook groot zijn.

WAT VEROORZAAKT MEE-ETERS?

De belangrijkste oorzaak is hormonale veranderingen. Mee-eters, net als andere acneachtige vormen van uitslag, komen het vaakst voor tijdens de puberteit wanneer schommelende hormonenniveaus (vooral androgeen, het mannelijke geslachtshormoon) een snelle stijging in de aanmaak van talg veroorzaken en huidcellen sneller worden vernieuwd.

De hormonale veranderingen tijdens menstruatie, zwangerschap en tijdens het gebruik van de pil kunnen ook hormonale veranderingen veroorzaken die het risico op mee-eters vergroten.

Voorbeelden van andere factoren zijn:

  • Cosmetica die je poriën verstoppen of afdekken

  • Overmatige transpiratie

  • Activiteiten waarbij je haarvaten worden blootgesteld zoals scheren

  • Tijd doorbrengen in zeer vochtige omgevingen of blootstelling aan vette stoffen, zoals in de keuken of in een garage

  • Stress

  • Gezondheidsproblemen zoals polycysteus ovarium syndroom en premenstruaal syndroom

  • Steroïden zoals corticosteroïden, en medicatie die de mate van versnelling van huidcellen verhoogt.

WAT TE DOEN TEGEN MEE ETERS

Om mee-eters te verwijderen, ga je als volgt te werk:

REINIGING TEGEN MEE-ETERS

Om van vuil, vet en make-up af te komen die je poriën blokkeren, moet je reiniging in je huidverzorgende ochtend - en avondroutine opnemen. Probeer Olay Cleanse Schuimende Reinigingsgel, die make-up moeiteloos verwijdert en delicaat onzuiverheden verwijdert terwijl de beschermende huidbarrière behouden blijft en de poriën niet verstopt raken.
Bekijk voor meer inzicht in het effectief reinigen van je huid ons artikel over de 4+1 stappen voor een doeltreffende reinigingsroutine.

EXFOLIËREN TEGEN MEE-ETERS

Door je huid een paar keer in de week te exfoliëren, verwijder je overtallige dode huidcellen, voorkom je dat ze in je poriën gaan zitten en verwijder je bestaande mee-eters. Olay Cleanse Detox & Glow Dagelijkse Scrub heeft een formule van vitamine E en pro-vitamine B5 en is een zachtaardige exfoliant die is ontworpen voor dagelijks gebruik. Het bevat deeltjes die bij aanraking beginnen werken en de textuur van je huid verfijnen en er ook voor zorgen dat poriën minder groot lijken voor een stralendere look.

GEZICHTSMASKERS TEGEN MEE-ETERS

Gezichtsmaskers zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals pasta's, crèmes, schuimen of sheet masks, en bieden intensieve voeding of diepe reiniging. Ze kunnen bijzonder gunstig zijn voor mensen met een probleemhuid of veel mee-eters, omdat ze overtollige olie kunnen verwijderen en celvernieuwing kunnen stimuleren. Kijk naar maskers die ingrediënten bevatten zoals salicylzuur (BHA) of geactiveerde houtskool, die effectief mee-eters kunnen bestrijden. Ze kunnen vooral handig zijn om specifieke zones aan te pakken en mee-eters te verwijderen, zoals mee-eters op de neus.

GEBRUIK RETINOÏDECRÈME TEGEN MEE-ETERS

Retinoïden, afgeleiden van vitamine A, zijn een klasse van krachtige huidverzorgingsingrediënten die bekend staan om hun veelzijdige voordelen, waaronder het bestrijden van mee-eters.

Ze werken door het bevorderen van een snelle vernieuwing van huidcellen, waardoor de opbouw van dode huidcellen en overtollige olie in de poriën wordt voorkomen - een veelvoorkomende oorzaak van mee-eters. Dit versnelde proces van huidcelvernieuwing helpt de poriën vrij te houden, waardoor de kans op het ontstaan van mee-eters wordt verminderd.

Bovendien kunnen retinoïden helpen bij het reguleren van de talgproductie, wat verder kan bijdragen aan het verminderen van het aantal mee-eters. Omdat ze ook sterke ontstekingsremmende eigenschappen hebben, kunnen ze helpen bij het verminderen van roodheid en ontsteking die vaak het gevolg zijn van mee-eters.

Retinoïden kunnen behoorlijk krachtig zijn, dus het is belangrijk om te beginnen met een lagere concentratie en ze spaarzaam te gebruiken om huidirritatie te voorkomen. Het is ook essentieel om zonbescherming te gebruiken tijdens het gebruik van retinoïden, omdat ze de gevoeligheid van uw huid voor zonlicht kunnen vergroten.

We bevelen Olay Retinol24 Nachtcrème aan. Verrijkt met een retinoïdencomplex, biedt deze crème 24 uur hydratatie en tal van voordelen voor uw huid. Deze crème bevat geen geuren, kleurstoffen en oliën en werkt om poriën te minimaliseren, uw huid glad te maken en strakker te maken.

alt text
Product

Retinol24 Nachtserum

Nachtserum

Ontdek

PROFESSIONELE BEHANDELINGEN OM MEE-ETERS TE VERWIJDEREN

Professionele extractie. Dermatologen en professionele schoonheidsspecialisten kunnen speciale hulpmiddelen gebruiken om voorzichtig mee-eters te verwijderen zonder de huid te beschadigen.
Chemische peelings. Deze behandelingen kunnen helpen om dode huidcellen te verwijderen en poriën te ontstoppen. Ze moeten worden uitgevoerd door een huidverzorgingsprofessional zodat de veiligheid wordt gewaarborgd.
Onthoud dat het essentieel is om te overleggen met een dermatoloog of huidverzorgingsprofessional voordat je een nieuwe huidverzorgingsroutine start, vooral als je een gevoelige of problematische huid hebt.

HOME REMEDIES OM MEE-ETERS TE BESTRIJDEN

Hier zijn enkele van de beste home remedies om mee-eters te helpen bestrijden:

  • Stomen: Je gezicht stomen vóór het reinigen kan je poriën openen, wat kan helpen om de mee-eters los te maken en ze gemakkelijker te verwijderen.

  • Poederklei: Kleimaskers kunnen helpen om onzuiverheden, zoals overtollige oliën en dode huidcellen die mee-eters kunnen veroorzaken, te verwijderen.

  • Honing en kaneelmasker: Honing heeft antibacteriële eigenschappen en kaneel kan de circulatie verbeteren en fungeren als een natuurlijke scrub, waardoor mee-eters worden verwijderd.

  • Limoen- en suikerscrub: Het citroenzuur in limoenen kan de poriën helpen verkleinen, en suiker is een natuurlijke scrub die mee-eters kan verwijderen.

  • Veranderingen in levensstijl: Een gezond dieet, voldoende hydratatie, stressvermindering en het vermijden van huidproducten die de poriën kunnen verstoppen, kunnen ook helpen om mee-eters te voorkomen.

Onthoud dat voordat je iets op je huid aanbrengt, je eerst een patchtest moet doen om ervoor te zorgen dat je geen negatieve reactie hebt. Wees voorzichtig bij het gebruik van scrubs of maskers om irritatie van de huid te voorkomen. En vergeet niet om je huid altijd te hydrateren na behandeling.

HOE VERWIJDER JE DIEPE MEE-ETERS?

Als je te maken hebt met ernstigere of hardnekkigere mee-eters die zelfs niet met hulp van Olay kunnen worden aangepakt, adviseren we je een dermatoloog te raadplegen.

We raden het niet aan om mee-eters uit te knijpen of een naald of mee-eter verwijderingsinstrument te gebruiken om diepliggende mee-eters te verwijderen.

Het uitknijpen van mee-eters kan de huid belasten en nieuwe bacteriën in de talgklier introduceren, wat kan leiden tot meer mee-eters en puistjes.

HOE VOORKOM JE HET ONTSTAAN VAN MEE-ETERS?

Volg deze drie eenvoudige regels om de kans op mee-eters te verkleinen:

  • Gebruik geen zelfbruiners op je gezicht. De bestanddelen in veel zelfbruinende producten kunnen in je poriën gaan zitten. Daarom kun je deze producten maar beter links laten liggen om de kans op mee-eters te verkleinen. Overmatig gebruik van make-up en crèmes kan op dezelfde manier de poriën verstoppen.

  • Gebruik niet te veel producten tegen acne. Overmatig gebruik van huidverzorgingsproducten die zijn bedoeld om de strijd met acne aan te gaan (zoals producten met zwavel, salicylzuur, en benzolperoxide) evenals exfolianten of scrubs kunnen je huid snel overweldigen en vochtarm maken. Dan ontstaan er meer mee-eters op je neus en in je gezicht omdat je poriën nog meer talg aanmaken om de droge huid tegen te gaan.

  • Sla het hydrateren niet over. Als je droge huid hebt, maken je talgklieren meer vet aan om verder uitdrogen te voorkomen, waardoor het aantal mee-eters op je gezicht toeneemt. De beste manier om dit tegen te gaan is het gebruik van een dagelijkse moisturiser, als onderdeel van je huidverzorgingsroutine.

  • Raak je gezicht niet te vaak aan: hierdoor kunnen meer bacteriën over je huid worden verspreid.

DE CONCLUSIE OVER MEE-ETERS

Het is altijd makkelijker om te voorkomen dat mee-eters ontstaan dan om ze later te verwijderen. Er zijn echter stappen die je kunt nemen om bestaande mee-eters te verwijderen met een consistente huidverzorgingsroutine.

Door grondige reiniging van de huid op te nemen in je huidverzorgingsroutine, evenals exfoliatie, ongeveer twee keer per week, kun je verstopping van de talgklieren voorkomen.

Daarnaast kun je retinolcrème opnemen in je avondroutine om de celvernieuwing te versnellen en de talgproductie beter te reguleren voor een heldere en stralende huid.

ARTIKELENDIE JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT VINDT

alt text

Poriën minimaliseren en ze er kleiner uit laten zien

2 minuten

Als je ooit dicht voor een spiegel hebt gezeten, heb je waarschijnlijk minuscule poriën op je huid gezien, met name in gebieden waar de huid vetter is, zoals op je voorhoofd, neus en kin. Zoals zoveel mensen zou je waarschijnlijk liever willen dat ze kleiner waren en dat de huid gladder was. Hoewel je niet van poriën af kunt komen of ze op kunt vullen, kun je het uiterlijk van poriën wel zo klein mogelijk laten overkomen. Lees verder en ontdek hoe!

alt text

Hoe behandel je vette huid

1 minuut

Je wilt dat je haar en nagels er glanzend uitzien, maar je huid? Niet te veel. Als je vindt dat je voorhoofd er tegen lunchtijd glimmend uitziet, kun je jouw overactieve talgklieren de schuld geven. Zij maken het talg (of vet) aan waardoor je huid er glimmend en vettig uitziet.

alt text

Een stralende huid krijgen – Tips voor een heldere, stralende huid

3 minuten

Iedereen wil een stralende huid—huid die er zo gezond uitziet dat hij straalt. Ziet je huid er dof uit of heb je huidproblemen die jouw glow in de weg staan? Laat dit je niet weerhouden van een prachtige, egale huid. Lees verder om te begrijpen wat de mogelijke redenen zijn waarom je huid er dof uit kan zien en ontvang handige schoonheidstips voor een stralende huid.

ROUTINEDIE WIJ AANBEVELEN

01 REINIG

alt textalt text

CLEANSE DETOX & GLOW DAGELIJKSE SCRUB

Dagelijkse Scrub

Exfolieert en zuivert

02 STIMULEER

alt textalt text

Retinol24 Nachtserum

Nachtserum

Verzacht en hydrateert

03 BEHANDEL

alt textalt text

Eyes Intens Hydraterende Ooggel

Ooggel

Voor vermoeide en droge ogen

Deel dit artikel: