Wat zijn mee-eters?
Het is een algemeen misverstand dat mee-eters door vastzittend vuil worden veroorzaakt. In werkelijkheid vormen mee-eters zich wanneer de opening van een haarzakje (ook bekend als porie) zich vult met dode huidcellen, talg (een vettige, wasachtige stof die door je talgklieren worden geproduceerd om je huid natuurlijk gehydrateerd te houden), en p. acnes bacteriën. Wanneer deze stof aan de lucht is blootgesteld, wordt hij door een oxidatieproces zwart.
Mee-eters, waarvan de officiële naam open comedonen luidt, hebben de neiging te ontstaan wanneer er meer androgeen wordt geproduceerd, wanneer de talgklieren onder je huid meer talg dan normaal aanmaken. Meer daarover in het volgende onderdeel.
Het is belangrijk op te merken dat mee-eters niet hetzelfde zijn als verstopte poriën (ook wel bekend als talgfilamenten), die ontstaan als de slijmvliezen van je poriën verstopt raken met talg, waardoor deze er groter uitzien. Terwijl mee-eters er zwart uitzien, zien verstopte poriën er lichtgrijs, geelachtig uit. Een ander soort zwarte stip dat vaak verward wordt met een mee-eter heet een talgfilament, kleine propjes olie en dode huidcellen.
Het is ook vermeldenswaardig dat er twee soorten mee-eters zijn, standaard en diepe, die beide hun eigen verwijderingstechniek hebben.
Als je op zoek bent naar inside-informatie over poriën, lees dan ons artikel over hoe ze er kleiner uit te laten zien!
Wat veroorzaakt mee-eters?
De belangrijkste oorzaak is hormonale veranderingen. Mee-eters, net als andere acneachtige vormen van uitslag, komen het vaakst voor tijdens de puberteit wanneer schommelende hormonenniveaus (vooral androgeen, het mannelijke geslachtshormoon) een snelle stijging in de aanmaak van talg veroorzaken en huidcellen sneller worden vernieuwd.
De hormonale veranderingen tijdens menstruatie, zwangerschap en tijdens het gebruik van de pil kunnen ook hormonale veranderingen veroorzaken die het risico op mee-eters vergroten.
Voorbeelden van andere factoren zijn:
Cosmetica die je poriën blokkeren of afdekken
Overmatige transpiratie
Activiteiten waarbij je haarvaten worden blootgesteld zoals scheren
Tijd doorbrengen in zeer vochtige omgevingen of blootstelling aan vette stoffen, zoals in de keuken of in een garage
Stress
Gezondheidsproblemen zoals polycysteus ovarium syndroom en premenstruaal syndroom
Steroïden zoals corticosteroïden, en medicatie die de mate van versnelling van huidcellen verhoogt.
Hoe beperk je het ontstaan van standaard mee-eters?
Om regelmatige mee-eters te verwijderen, ga je als volgt te werk:
Reinigen. Om van vuil, vet en make-up af te komen die je poriën blokkeren, zul je reiniging in je huidverzorgende ochtend - en avondroutine willen opnemen. Er zijn twee verschillende stromingen waar je uit kunt kiezen. Bekijk voor meer inzicht in het effectief reinigen van je huid ons artikel over de 4+1 stappen voor een doeltreffende reinigingsroutine.
Exfoliëren. Door je huid een paar keer in de week te exfoliëren, verwijder je overtallige dode huidcellen, voorkom je dat ze in je poriën gaan zitten en verwijder je bestaande mee-eters. Olay Cleanse Detox & Glow Dagelijkse Scrub heeft een formule van vitamine E en pro-vitamine B5 en is een zachtaardige exfoliant die is ontworpen voor dagelijks gebruik. Het bevat deeltjes die bij aanraking beginnen te werken en de textuur van je huid verfijnen en ze zorgen er ook voor dat er poriën er minder groot uitzien voor een stralendere look.
Vocht inbrengen. Het 's avonds aanbrengen van een moisturiser na de reiniging houdt mee-eters op afstand. Je huid wordt gekalmeerd en de crème herstelt de beschermende huidbarrière, wat een gehydrateerde huid oplevert die er gezonder uitziet. Uitgerust met ons eigen retinoïdecomplex en vitamine B3 hydrateren Olay Retinol24 Nachtcrème en Retinol24 Nachtserum je huid 24 uur en zorgen voor zichtbare verbeteringen wat betreft fijne lijntjes en rimpels, gladheid, helderheid, stevigheid, pigmentvlekken en poriën.

Verzacht en hydrateert
Hoe verwijder je diepe mee-eters?
Als je te maken hebt met ernstigere of hardnekkigere mee-eters die zelfs niet met hulp van Olay kunnen worden aangepakt, adviseren we je een dermatoloog te raadplegen.
Hoe voorkom je het ontstaan van mee-eters?
Volg deze drie eenvoudige regels om de kans op mee-eters te verkleinen:
Gebruik geen zelfbruiners op je gezicht. De bestanddelen in veel zelfbruinende producten kunnen in je poriën gaan zitten. Daarom kun je deze producten maar beter links laten liggen om de kans op mee-eters te verkleinen.
Gebruik niet te veel producten tegen acne. Overmatig gebruik van huidverzorgingsproducten die zijn bedoeld om de strijd met acne aan te gaan (zoals producten met zwavel, salicylzuur, en benzolperoxide) kunnen je huid snel overweldigen en vochtarm maken. Dan ontstaan er meer mee-eters op je neus en in je gezicht omdat je poriën nog meer talg aanmaken om de droge huid tegen te gaan.
Sla het inbrengen van vocht niet over. Als je droge huid hebt, maken je talgklieren meer vet aan om verder uitdrogen te voorkomen, waardoor het aantal mee-eters op je gezicht toeneemt. De beste manier om dit tegen te gaan is het gebruik van een dagelijkse moisturiser, als onderdeel van je huidverzorgingsroutine.
De conclusie over mee-eters
In het kort: mee-eters worden veroorzaakt door talg en dode huidcellen die je poriën verstoppen en ze verschijnen normaal gesproken op je neus, wangen en voorhoofd. De beste manier om ze te voorkomen of ervan af te komen is door regelmatig te reinigen, exfoliëren en vocht in te brengen. Dit zorgt ervoor dat vuil en viezigheid van de oppervlakte van je huid wordt verwijderd, dat gezonde celvernieuwing wordt bevorderd en dat je huid goed gehydrateerd wordt, zodat de talgklieren niet overmatig talg gaan aanmaken.