De zwangerschap kan een heel spannende tijd zijn voor aanstaande moeders, maar het kan ook een periode zijn waarin je zwangerschapshormonen schade kunnen aanrichten aan je huid.
Sommige vrouwen ervaren de "zwangerschapsgloed" – omdat je lichaam meer bloed circuleert om je baby van de essentiële voedingsstoffen te voorzien die voor zijn/haar groei nodig zijn. Door de toegenomen bloeddoorstroming in je gezicht ziet je huid er helderder en stralender uit.
Andere vrouwen hebben meer te lijden aan vlekken en vette huid. Het is echter belangrijk te weten dat deze huidveranderingen tijdens de zwangerschap volkomen normaal zijn. Om tijdens de zwangerschap zo goed mogelijk op de veranderingen in je huid te reageren, zou je je huidverzorgingsroutine naarmate de zwangerschap vordert aan moeten passen.
1ste trimester
Tijdens deze eerste maanden is een vette huid met kans op vlekken normaal, zelfs voor vrouwen die daar normaal gesproken geen last van hebben1. Je talgklieren zullen actiever zijn. Er wordt verondersteld dat dit wordt veroorzaakt door wijzigingen in de hormoonspiegel. Daarom is het belangrijk twee keer per dag te reinigen om overtollig talg van de huidoppervlakte te halen en geen "vettig of zweterig" gevoel te hebben.
2de trimester
Tijdens het 2de trimester ervaren veel vrouwen wat vaak het "zwangerschapsmasker" wordt genoemd. Het zwangerschapsmasker is een upregulatie van het pigment dat bekend staat als melanine, vaak zichtbaar als sproeten of donkere verkleuring (3.) rond het voorhoofd en de wangen. Dit heeft te maken met blootstelling aan uv-stralen en hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap.
Om waar mogelijk te voorkomen dat te veel melanine zich ophoopt, is het belangrijk de zon op piekuren te vermijden (10 - 16 uur) en een beschermingsfactor te gebruiken zoals Olay Regenerist Whips Dagcrème met SPF 30.
Blijf trouw aan je twee maal daagse reinigingsroutine, maar gebruik een lichte, niet-vette moisturiser om de aanblik van vet op het gezicht zoveel mogelijk te beperken. Tijdens dit trimester vinden sommige vrouwen dat de vlekken lichter worden, anderen zeggen dat ze er meer last van hebben. Maak je geen zorgen; gewoonlijk verdwijnt alles nadat je bent bevallen.
3de trimester
Tijdens het 3de en laatste trimester ervaart 90% van de vrouwen hyperpigmentatie2, daarom is het belangrijk blootstelling aan uv-stralen zoveel mogelijk te vermijden. De kans is groot dat de gebieden die al donker zijn of sproeten hebben nog donkerder worden vanwege overactieve melanocyten die het gevolg zijn van uv-blootstelling en die ook sterk in verband worden gebracht met hormonale veranderingen (3.).
Blijf je gezicht 's ochtends en 's avonds reinigen en breng daarna een lichte, snel absorberende moisturiser aan zoals Olay Regenerist Whips Dagcrème met SPF 30.
Na de bevalling
Breng ook na de zwangerschap dagelijks vocht in om je huidbarrière tegen agressieve invloeden van buitenaf te beschermen, bijvoorbeeld vervuiling en uv-stralen. Zorg ervoor dat je huid tegen uva- en uvb-stralen is beschermd. Tenslotte, met alle slapeloze nachten na het krijgen van een baby, kun je wel een boost gebruiken om je huid er zo goed mogelijk uit te laten zien.
Normaal gesproken verdwijnt hyperpigmentatie (inclusief het "zwangerschapsmasker") na de zwangerschap. Gebieden die al donkerder zijn zoals sproeten, die mogelijk donkerder zijn geworden, blijven waarschijnlijk donkerder vanwege het grote aantal melanine aanmakende cellen op die plekken. Bij sommige vrouwen verdwijnen ze niet na de bevalling; als dit je verontrust, neem contact op met je dermatoloog die je een product kan aanbevelen.
Gebruik na de bevalling Olay Total Effects CC Crème Lichte tot Medium Huidtint met SPF 15 om alleen maar wat oneffen huidskleur te camoufleren die zich tijdens de zwangerschap kan hebben voorgedaan.
Referenties
Referentie: Martin AG and Leal-Khouri S. Physical Changes Associated with Pregnancy. Int J Dermatol. 1992 Jun. Vol 31(6):375-8.
Referentie: Common Skin Conditions during Pregnancy#
Referentie: Muallen MM and Rubeiz NG. Physical and Biological changes in pregnancy. Clin Dematol. 2006 Mrt-Apr. Vol 24(2):80-3