How to Reduce and Prevent Hyperpigmentation?

Wat veroorzaakt hyperpigmentatie en hoe kom je er vanaf

Created with Lunacy3 minuten
Als je plekken met donkere pigmentatie op je gezicht hebt, ben je niet de enige! En als je je afvraagt wat hyperpigmentatie veroorzaakt en hoe je er vanaf kunt komen, dan ben je hier aan het juiste adres. Hoewel het heel lastig is om de tekenen van hyperpigmentatie helemaal te verwijderen, zijn er wel stappen die je kunt nemen om bruine vlekjes, vlekkerige huid en een ruwe huidtextuur te beperken en voorkomen, zodat je huid langer een jongere uitstraling heeft. Lees verder om te weten wat hyperpigmentatie is, wat het veroorzaakt en hoe het kan worden behandeld.

Wat is hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie, of huidpigmentatie, is wanneer bepaalde gebieden van je huid donkerder zijn dan de rest. Het is een vrij vaak voorkomend huidprobleem dat mensen met alle huidtypes treft. Het kan in kleinere vlekken verschijnen, grotere gebieden bedekken of, in zeldzame gevallen, het hele lichaam.

Hyperpigmentatie treedt op wanneer je huid meer melanine dan normaal aanmaakt. Melanine is het pigment dat ervoor verantwoordelijk is dat je huid haar kleur krijgt. Het overtollige pigment wordt diep in de huid afgezet, waardoor dat gedeelte er donkerder uitziet dan de huid eromheen.

Wat kan hyperpigmentatie veroorzaken?

Dit zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van hyperpigmentatie:

 • Schade door de zon. Het is geen geheim dat uv-stralen van de zon schadelijk voor de huid zijn. Deze zijn feitelijk voor 80 procent verantwoordelijk voor tekenen van vroegtijdige veroudering van de huid. Eéndaarvan kan hyperpigmentatie zijn, in de vorm van leeftijdsvlekjes door levenslange blootstelling aan de zon.

 • Chloasma (Melasma). Vlekken met donkere pigmentatie, meestal op het gezicht, kunnen op hormonale veranderingen duiden. Het is vaak, maar niet uitsluitend, geassocieerd met zwangerschapshormonen. Tijdens de zwangerschap wordt chloasma soms het ‘masker van de zwangerschap’ genoemd.

 • Postinflammatoire hyperpigmentatie. Als je huid een inflammatoire fase doormaakt, zoals bij acne of eczeem, kan de huid na genezing overactief worden en deze donkere vlekken produceren.

 • Medische aandoeningen. In sommige gevallen kan hyperpigmentatie een symptoom zijn van een onderliggende medische aandoening, zoals de ziekte van Addison. Als je niet zeker weet wat de hyperpigmentatie veroorzaakt, kun je altijd het beste professionele hulp inschakelen van je arts of dermatoloog.

Hyperpigmentatie voorkomen

Hoewel niet alle oorzaken van hyperpigmentatie kunnen worden voorkomen, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om bepaalde gevallen van hyperpigmentatie te voorkomen:

 • Vermijd direct zonlicht. Probeer uit direct zonlicht te blijven tijdens de piekuren tussen 10.00 en 14.00 uur. Zit onder een parasol of in de schaduw als je buiten bent om de blootstelling zo veel mogelijk te beperken.

 • Gebruik een hoed. Zorg met een brede hoed voor schaduw voor je gezicht en schedel.

 • Breng een beschermingsfactor aan. Kies voor een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minimaal 15 en gebruik deze dagelijks, ook tijdens de koelere maanden om je huid tegen schadelijke uv-straling te beschermen. Probeer Olay Regenerist Whips Dagcrème met SPF 30 voor 2-in-1-voordeel – zorg met deze ultralichte crème voor vochtinbrenging in je huid en bescherm tegelijkertijd tegen de zon.

 • Probeer je huid zo min mogelijk aan te raken. Krabben of plukken aan een muggenbeet of een plek kan ontsteking tot gevolg hebben en donkere pigmentatie op je gezicht tot gevolg hebben. Daarom kun je beter je huid zo min mogelijk aanraken. Als je toch je huid aanraakt, bijvoorbeeld bij het aanbrengen van huidverzorging of make-up, zorg dan dat je eerst je handen wast.

PRODUCT
Olay Regenerist Whips Dagcrème met SPF 30

Hydrateert en beschermt

Effectieve behandeling voor hyperpigmentatie

Er zijn bepaalde bestanddelen en producten die de aanblik van donkere vlekken kunnen vervagen. Dit kan ook het ontstaan van de bruinachtige vlekken van hyperpigmentatie op je gezicht beperken. Dit zijn voorbeelden van dingen die je kunt uitproberen:

 • Niacinamide. Ook bekend als vitamine B3, dit krachtige bestanddeel voor huidverzorging heeft klinisch bewezen het ontstaan van hyperpigmentatie en een ongelijke huidskleur te beperken. Kies Olay Luminous Huidtint Perfectionerende Dagcrème met niacinamide en geef je glans een boost. Dit product bevat ook een beschermingsfactor om je huid tegen de zon te beschermen—een van de mogelijke oorzaken van hyperpigmentatie.

 • Retinol. Dit is van de meest besproken bestanddelen van het decennium en retinol kan het ontstaan van donkere pigmentvlekken beperken door de natuurlijke vernieuwing van cellen te versnellen. Ga voor Olay Retinol24 Nachtcrème. Dit bevat een krachtige eigen formule die retinoïdecomplex en vitamine B3 combineert. Breng de crème 's avonds aan en zie de volgende morgen hoe de fijne lijntjes, rimpels en donkere vlekjes minder zijn geworden.

 • Microdermabrasie-kit. Deze kits bieden een veilige behandeling die in het comfort van je huis kan worden gedaan. Ze kunnen echter alleen maar doeltreffend zijn in het geval de hyperpigmentatie in de epidermis optreedt, de bovenste laag van de huid. Een microdermabrasie-kit verwijdert voorzichtig de bovenste laag dode huid voor een werkelijk stralend resultaat.

 • CC-crèmes. Gedragen onder de make-up of als lichte vochtinbrenger, CC-crèmes helpen je huidskleur te egaliseren en de gebieden met hyperpigmentatie te verbergen. Kies Olay CC-crème voor een stralende en geweldige huid en egale uitstraling.

 • Vitamine C. Door een product op je huid aan te brengen dat vitamine C bevat, vervagen vlekken door hyperpigmentatie voor een nog egalere uitstraling. Olay Total Effects Dagcrème Parfumvrij met vitamine C en E egaliseert je huidskleur en vergroot zijn schitterende helderheid.

Het belangrijkste punt over hyperpigmentatie

Schade door de zon is de nummer één oorzaak van vlekken door hyperpigmentatie. Je kunt veel doen om schade door de zon te voorkomen. Breng een beschermingsfactor aan en blijf uit direct zonlicht. Producten die bestanddelen als retinol of niacinamide bevatten kunnen helpen bij de behandeling van donkerdere huidpigmentatie.

Nou je toch hier bent, wil je misschien een beetje bijlezen over veelvoorkomende huidproblemen zoals fijne lijntjes en rimpels of ontdek hoe je een uitgebreide anti-verouderende huidverzorgingsroutine opstelt voor een zachtere, jonger uitziende huid, ongeacht je leeftijd.