Doorgaan naar artikelDoorgaan naar zoeken
Olay logo

WAT IS BESCHERMINGSFACTOR EN WAAROM IS DIT ZO BELANGRIJK?

9 minuten

Van de zon houden is zo makkelijk. Een brunch op zondag op een heerlijk caféterras, zonnebaden op vakantie, aan de rand van een zwembad met een cocktail – wie kan daar nou nee tegen zeggen? Eventjes in de zon is leuk, maar je huid heeft zonbescherming nodig, hoe lang of wanneer op de dag je ook buiten bent. Waarschijnlijk heb je wel gehoord dat een beschermingsfactor een essentieel onderdeel van je huidverzorgende routine zijn, maar wat betekent beschermingsfactor nou precies? En hoe profiteert jouw huid van een moisturiser met beschermingsfactor? Lees verder en ontdek hoe!

WAT BETEKENT SPF?

SPF is een afkorting van sun protection factor (zonbeschermingsfactor) en hoe hoger het cijfer dat erachter staat, bijvoorbeeld SPF 50, des te langer kun je in zon blijven zonder te verbranden door zijn ultraviolette B (uvb) stralen. In het volgende gedeelte gaan we hier dieper op in.

Het is vermeldenswaardig dat er twee soorten uv-stralen bestaan waartegen je huid moet worden beschermd: uva- en uvb-stralen.

De bescherming tegen ultraviolette A (uva) stralen wordt aangeduid met de letters UVA in een cirkel. Dit is de markering van de Europese Unie die het niveau uva-bescherming bepaalt. In het VK kun je ook sterren op de fles tegenkomen, waarbij vijf sterren de beste bescherming biedt.

Als een product je zowel tegen uva- als uvb-stralen beschermt, heet het ‘breed spectrum’ uv-bescherming.

WAT BETEKENT HET CIJFER VAN DE BESCHERMINGSFACTOR?

Eenvoudig gezegd, geeft het cijfer na de beschermingsfactor aan hoeveel langer het duurt voordat je verbrandt nadat je een beschermingsfactor hebt aangebracht, vergeleken met wanneer je helemaal geen beschermingsfactor gebruikt.

Als jij zonder zonbescherming bijvoorbeeld na ongeveer 10 minuten verbrandt, kun je met een moisturiser met beschermingsfactor 30 ongeveer 5 uur in de zon zitten zonder risico te verbranden omdat 10 x 30 gelijk staat aan 300 minuten.

Houd er wel rekening mee dat deze berekening slechts een schatting is. Het risico op verbranden kan van veel factoren afhankelijk zijn, zoals het weer, het seizoen en het moment van de dag. En we raden ook niet aan om uit te zoeken hoe lang het duurt voordat je verbrandt door onbeschermd in de zon te gaan zitten.

De belangrijkste boodschap is dat, hoewel de zonbeschermingsfactor zo laag als 2 of zo hoog als 50+ kan zijn, hoe hoger het cijfer, des te beter je bent beschermd tegen verbranding door de zon. Voor dagelijks gebruik wordt minimaal 15 aanbevolen en dit moet ook uva-bescherming bevatten.

Het is belangrijk dat je altijd de aanwijzingen op de verpakking of fles volgt over hoe vaak je de crème opnieuw moet aanbrengen. Als je nog steeds niet zeker van je zaak bent, is het altijd veiliger opnieuw crème aan te brengen.

ALLES OVER UV-STRALEN

De zon is 80 procent verantwoordelijk voor tekenen van vroegtijdige veroudering van de huid. Dus hoeveel je ook van de zon houdt, het is belangrijk je huid tegen de schadelijke stralen ervan te beschermen. Lees verder en leer alles over uv-stralen.

UVA- EN UVB-STRALEN UITGELEGD

Hoewel het niet helemaal zo zwart-wit is, is er een truc die het makkelijker maakt het belangrijkste verschil tussen uva en uvb te begrijpen:

Uva eindigt op een A en staat voor ageing (veroudering).

Uvb eindigt op een B en staat voor burning (verbranden).

BLOOTSTELLING AAN UVA-STRALEN

Hoewel uva- en uvb-stralen beide onzichtbaar zijn en we ze niet kunnen voelen, zijn we het hele jaar aan beide blootgesteld. Uva-stralen dringen door wolken en zelfs door glazen ruiten heen. Daarom heeft je huid bescherming nodig zelfs als het buiten regent of als je bij het raam van je huiskamer zit. Wanneer ze je huid bereiken, dringen uva-stralen diep je huid binnen en in de loop der tijd kunnen ze zichtbare huidveroudering veroorzaken zoals fijne lijntjes en rimpels.

Het dagelijks gebruik van een moisturiser met breed spectrum uv-bescherming kan uv-stralen afweren en je huid er langer jonger uit laten zien en je huid de hydratatie geven die het nodig heeft.

BLOOTSTELLING AAN UVB-STRALEN

Onze blootstelling aan uvb-stralen varieert met de tijd, het seizoen en de plaats. Ze veroorzaken ook meer schade aan de huid op grotere hoogtes, omdat de atmosfeer dunner is waardoor er niet zoveel uvb-stralen kunnen worden uitgefilterd. Dit betekent dat het gebruik van een beschermingsfactor op een skireis of tijdens het bergbeklimmen net zo belangrijk is als op het strand.

Uv-stralen zijn ook een van de belangrijkste oorzaken van huidkanker. Bescherming tegen uva- en uvb-stralen is dus niet alleen essentieel om het jeugdige uiterlijk van je huid te bewaren maar ook om je gezondheid te beschermen.

HOE BESCHERMT EEN BESCHERMINGSFACTOR JOUW HUID TEGEN UV-STRALEN?

Het cijfer van de beschermingsfactor, zoals 30 of 50, op het etiket van een fles vertelt niet alleen hoe lang je in de zon kunt verblijven zonder te verbranden. Hoe hoger de beschermingsfactor die je gebruikt, des te beter omdat:

  • Beschermingsfactor 15 weert 93% van de uvb-stralen af

  • Beschermingsfactor 30 weert 97% van de uvb-stralen af

  • Beschermingsfactor 50 weert 98% van de uvb-stralen af; je ziet dat het verschil erg klein is naarmate de cijfers omhoog gaan.

Wanneer je je gezichtscrème met beschermingsfactor kiest, ga dan altijd voor producten met breed spectrum uv. Deze beschermen namelijk tegen uva- én uvb-stralen in tegenstelling tot crèmes die alleen maar tegen uvb-stralen beschermen. Al onze Olay-collecties bevatten een variant met beschermingsfactor om jou de bescherming te geven die je nodig hebt bij de vertroeteling, hydratatie en voeding van je huid.

WAAROM EEN MOISTURISER MET EEN BESCHERMINGSFACTOR?

Het aanbrengen van zonbescherming voor wanneer je buiten bent, is waarschijnlijk niet voor iedereen een favoriete bezigheid, omdat veel van deze crèmes zwaar, plakkerig en vet aanvoelen op de huid. Daar heeft Olay een oplossing voor!

Olay Regenerist Whips Dagcrème met SPF 30 absorbeert direct en voelt vederlicht aan. Je hoeft dus geen ongemakkelijke en zware crème op je gezicht te dragen om je huid de bescherming te geven die het nodig heeft. Als ware multitasker beperkt Olay Regenerist Whip SPF 30 ook het ontstaan van fijne lijntjes en rimpels en bevat beschermingsfactor 30 om jou een comfortabele en hydraterende barrière tegen de zon te bieden. Het is belangrijk om te weten dat de crème niet waterbestendig is. Voor dagelijks gebruik is hij perfect, maar als er bij activiteiten veel getranspireerd wordt of als je naar het strand gaat, moet de crème altijd in combinatie met een zonnebrandcrème worden gebruikt.

Als je al een huidverzorgende routine hebt, past een moisturiser met beschermingsfactor daar prima in. Je favoriete Olay moisturiser met beschermingsfactor is dan dezelfde stap als dat je gewone moisturiser zou zijn geweest, meteen nadat je je gezicht hebt gereinigd en eventueel een serum hebt aangebracht. Houd er rekening mee dat bepaalde behandelingen, zoals oogcrèmes, altijd na je moisturiser moeten komen.

alt text
Product

Regenerist Whip Dagcrème met SPF 30

Dagcrème SPF

Ontdek

Breng de moisturiser met beschermingsfactor rijkelijk aan. Vergeet de haarlijn, nek en het decolleté niet zodat alle gebieden die zijn blootgesteld worden bedekt.

DE CONCLUSIE OVER BESCHERMINGSFACTOREN

Zonbescherming beschermt je huid tegen onzichtbare doch schadelijke uva- en uvb-stralen die een verbrande huid tot gevolg hebben en verantwoordelijk zijn voor 80 procent van de tekenen van vroegtijdige huidveroudering. Vergeet niet elke dag een beschermingsfactor aan te brengen wat voor weer het ook is; uva-stralen kunnen ook doordringen als het bewolkt is.

Voor een gestroomlijnde huidverzorgende routine in de ochtend, kan je met een moisturiser met beschermingsfactor twee vliegen in één klap slaan. Zo kun je de deur uitgaan in de wetenschap dat je niet alleen voor het uiterlijk maar ook voor de gezondheid van je huid zorgt.

Wil je meer weten over hoe je fijne lijntjes en rimpels kunt voorkomen? Vertoont je huid al tekenen van ouderdom? Olay is hier om te helpen. Raadpleeg onze gids over een effectieve anti-ageing huidverzorgende routine om je jeugdige look langer te behouden.

ARTIKELENDIE JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT VINDT

alt text

Een stralende huid krijgen – Tips voor een heldere, stralende huid

3 minuten

Iedereen wil een stralende huid—huid die er zo gezond uitziet dat hij straalt. Ziet je huid er dof uit of heb je huidproblemen die jouw glow in de weg staan? Laat dit je niet weerhouden van een prachtige, egale huid. Lees verder om te begrijpen wat de mogelijke redenen zijn waarom je huid er dof uit kan zien en ontvang handige schoonheidstips voor een stralende huid.

alt text

WAT VEROORZAAKT HYPERPIGMENTATIE EN HOE KOM JE ER VANAF

3 minuten

Als je plekken met donkere pigmentatie op je gezicht hebt, ben je niet de enige! En als je je afvraagt wat hyperpigmentatie veroorzaakt en hoe je er vanaf kunt komen, dan ben je hier aan het juiste adres. Hoewel het heel lastig is om de tekenen van hyperpigmentatie helemaal te verwijderen, zijn er wel stappen die je kunt nemen om bruine vlekjes, vlekkerige huid en een ruwe huidtextuur te beperken en voorkomen, zodat je huid langer een jongere uitstraling heeft. Lees verder om te weten wat hyperpigmentatie is, wat het veroorzaakt en hoe het kan worden behandeld.

alt text

Zonnevlekken en hoe je ze kunt aanpakken

2 minuten

Zonnevlekken komen vrij veel voor en iedereen kan er mee te maken krijgen, maar de kans is groter voor mensen met een lichte huid of die ouder zijn dan 40. Hoewel een complete verwijdering erg lastig is, zijn er dingen die je kunt doen om het ontstaan ervan überhaupt te voorkomen. Ontdek wat zonnevlekken precies zijn, hoe je ze kunt voorkomen en hoe je het ontstaan ervan kunt beperken voor een egalere, jonger ogende huid.

ROUTINEDIE WIJ AANBEVELEN

01 REINIG

alt text

Cleanse Reinigingsmelk

Reinigingsmelk

Reinigt en verfrist

02 STIMULEER

alt textalt text

Regenerist 3-zone Verstevigend Serum

Serum

Verstevigt en hydrateert

03 BEHANDEL

alt textalt text

Eyes Ultimate Oogcrème

Oogcrème

Voor ogen die er jonger uitzien

04 BRENG VOCHT IN

alt textalt text

Regenerist Whip Dagcrème met SPF 30

Dagcrème SPF

Hydrateert en beschermt

Deel dit artikel: