Doorgaan naar artikelDoorgaan naar zoeken
Olay logo

ZONNEVLEKKEN EN HOE JE ZE KUNT AANPAKKEN

8 minuten

Zonnevlekken komen vrij veel voor en iedereen kan er mee te maken krijgen, maar de kans is groter voor mensen met een lichte huid of die ouder zijn dan 40. Hoewel een complete verwijdering erg lastig is, zijn er dingen die je kunt doen om het ontstaan ervan überhaupt te voorkomen. Ontdek wat zonnevlekken precies zijn, hoe je ze kunt voorkomen en hoe je het ontstaan ervan kunt beperken voor een egalere, jonger ogende huid.

WAT ZIJN ZONNEVLEKKEN?

Zonnevlekken zijn platte bruine vlekken op je huid. Soms worden ze ook levervlekken genoemd, ook al bestaat er geen relatie tussen zonnevlekken en de lever.

Zonnevlekken verschijnen gewoonlijk op de huid die het meest aan de zon is blootgesteld, zoals je gezicht, schouders, rug en handen. Zonnevlekken ontstaan gewoonlijk rond de leeftijd van 40, maar afhankelijk van aan hoeveel zon je huid in het leven is blootgesteld, kan dit eerder of later zijn.

Hoewel zonnevlekken niet schadelijk zijn, willen veel mensen het ontstaan ervan beperken voor een egalere huidtint en een jonger ogende huid.

Als je je onzeker voelt over een bepaalde vlek op je huid en je maakt je zorgen over wat het zou kunnen zijn, kun je het beste je arts of dermatoloog raadplegen voor een huidonderzoek.

ZONNEVLEKKEN VOORKOMEN

Zonnevlekken kunnen het resultaat zijn van cumulatieve blootstelling aan schadelijke uv-stralen en deze zelfde zonnestralen zijn ook verantwoordelijk voor 80 procent van de tekenen van vroegtijdige huidveroudering. Met dit in het achterhoofd volgen hier enkele maatregelen dat je kunt nemen om het eerste ontstaan van zonnevlekken en andere tekenen van vroegtijdige huidveroudering te vertragen:

  • Vermijd direct zonlicht. Een mooie bruine huid kan een goed idee lijken, maar je huid zal het je zeker niet in dank afnemen. Probeer op de warmste uren van de dag uit direct zonlicht te blijven of ga op zoek naar schaduw onder een parasol of een andere afdekking om de blootstelling aan de zon tot een minimum te beperken.

  • Bedek je huid. Een hoed met een brede rand is een prima manier om je gezicht, oren en schedel de schaduw te bieden die ze nodig hebben.

  • Zeg ja tegen een beschermingsfactor. Het is praktisch je beste wapen om zonnevlekken te voorkomen. Je huid heeft bescherming nodig tegen schadelijke uv-stralen, zelfs op bewolkte dagen of wanneer je bijvoorbeeld binnen dicht bij een raam werkt. Alle huidskleuren kunnen door uv-stralen schade oplopen. Wel geldt dat hoe lichter de huid, des te sneller tekenen van beschadiging zichtbaar zullen worden. Een zonbescherming gebruiken met een beschermingsfactor van 15 of hoger is een doeltreffende manier om de schadelijke effecten van de zon te beperken. Als je bezorgd bent dat je huid plakkerig of vettig wordt, dan hebben wij de perfecte oplossing voor jou. Olay was trouwens het eerste beautymerk dat dagelijkse moisturisers voor het gezicht met beschermingsfactor verkocht, dus wij staan achter je! Probeer Olay Regenerist Whips Dagcrème met SPF 30 die meteen absorbeert en vederlicht aanvoelt. Hij beschermt je huid tegen schade door de zon en beperkt het ontstaan van fijne lijntjes en rimpels.

alt text
Product

Regenerist Whip Dagcrème met SPF 30

Dagcrème SPF

Ontdek

HOE BEPERK JE HET UITERLIJK VAN ZONNEVLEKKEN

Als je het uiterlijk van je zonnevlekken graag zou willen beperken, dan zijn er enkele bestanddelen en andere middeltjes die je kunt uitproberen:

  • Retinol. Dit is een vorm van vitamine A en is een echte multitasker; geen wonder dat er zoveel om te doen is. Retinol beperkt niet alleen de aanblik van fijne lijntjes en rimpels maar kan ook zonnevlekken lichter maken. Probeer Olay Retinol24 Nachtcrème met ons eigen retinoïdecomplex en vitamine B3 voor verbluffende voordelen voor de huid.

  • Niacinamide. Dit helpt bij de verbetering van de aanblik van huidverkleuring, inclusief zonnevlekken. Probeer Olay Luminous Verhelderende en Beschermende Dagcrème met SPF 20 met niacinamide en beschermingsfactor 20 om je glow een impuls te geven en tegelijkertijd zonbescherming te gebruiken tegen schadelijke uv-stralen.

  • NAG. Dit is een afkorting van N-acetyl glucosamine en beperkt overmatige aanmaak van melanine. De effectiviteit is nog groter als het samen wordt gebruikt met niacinamide.

Olay Collagen Peptide MAX Dagcrème
Product

Collagen Peptide MAX* Dagcrème

DAGCRÈME

Ontdek

DE CONCLUSIE OVER HOE JE VAN ZONNEVLEKKEN AFKOMT

Zonnevlekken zijn door blootstelling aan de zon veroorzaakte verkleuring. Preventieve maatregelen die je zou kunnen nemen zijn het vermijden van direct zonlicht en het dagelijks aanbrengen van een beschermingsfactor, zelfs in de winter. Als zonnevlekken zichtbaar beginnen te worden, kunnen bestanddelen als retinol of niacinamide de aanblik ervan beperken voor een jonger ogende huid.

Als je echter merkt dat het uiterlijk van de vlekken op je huid begint te veranderen, of als je er bezorgd over bent, kun je het beste je dermatoloog raadplegen.

Omdat retinol en niacinamide nog meer voordelen hebben, zijn ze een prima toevoeging aan je huidverzorgingsroutine. Wil je weten hoe anderen zich gaan afvragen hoe oud je echt bent? Bekijk onze anti-ageing huidverzorgingsroutine en ontdek hoe je de natuurlijke glow van je huid kunt behouden.

ARTIKELENDIE JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT VINDT

alt text

Wat is beschermingsfactor en waarom is dit zo belangrijk?

4 minuten

Van de zon houden is zo makkelijk. Een brunch op zondag op een heerlijk caféterras, zonnebaden op vakantie, aan de rand van een zwembad met een cocktail – wie kan daar nou nee tegen zeggen? Eventjes in de zon is leuk, maar je huid heeft zonbescherming nodig, hoe lang of wanneer op de dag je ook buiten bent. Waarschijnlijk heb je wel gehoord dat een beschermingsfactor een essentieel onderdeel van je huidverzorgende routine zijn, maar wat betekent beschermingsfactor nou precies? En hoe profiteert jouw huid van een moisturiser met beschermingsfactor? Lees verder en ontdek hoe!

alt text

WAT VEROORZAAKT HYPERPIGMENTATIE EN HOE KOM JE ER VANAF

3 minuten

Als je plekken met donkere pigmentatie op je gezicht hebt, ben je niet de enige! En als je je afvraagt wat hyperpigmentatie veroorzaakt en hoe je er vanaf kunt komen, dan ben je hier aan het juiste adres. Hoewel het heel lastig is om de tekenen van hyperpigmentatie helemaal te verwijderen, zijn er wel stappen die je kunt nemen om bruine vlekjes, vlekkerige huid en een ruwe huidtextuur te beperken en voorkomen, zodat je huid langer een jongere uitstraling heeft. Lees verder om te weten wat hyperpigmentatie is, wat het veroorzaakt en hoe het kan worden behandeld.

alt text

Olay’s ultieme gids voor de behandeling van droge huid

3 minuten

Genoeg van een doffe, strakke, jeukerige en schilferige huid? Geen idee wat de droge huid op je gezicht veroorzaakt of hoe deze moet worden behandeld? Olay is hier om te helpen en je te vertellen wat te doen bij een droge huid. Ontdek wat de meest voorkomende oorzaken zijn van droge of gevoelige huid, hoe je je huid kunt hydrateren met een vochtinbrengende crème, hoe je je huid van binnenuit kunt hydrateren en hoe je de droge huid rond je ogen kunt behandelen.

ROUTINEDIE WIJ AANBEVELEN

01 REINIG

alt textalt text

CLEANSE DETOX & GLOW DAGELIJKSE SCRUB

Dagelijkse Scrub

Exfolieert en zuivert

02 STIMULEER

alt textalt text

Vitamine C + AHA24 Daggel Serum

Serum

Verheldert en egaliseert huid

03 BEHANDEL

alt textalt text

Eyes Ultimate Oogcrème

Oogcrème

Voor ogen die er jonger uitzien

04 BRENG VOCHT IN

alt textalt text

Regenerist Whip Dagcrème

Dagcrème

Hydrateert met mat resultaat

Deel dit artikel: