Sensitive skin care

Verzorging van de gevoelige huid

Created with Lunacy1 minuut
Vraag een willekeurige vrouw of ze ooit last heeft van een gevoelige huid en de kans is groot dat ze ja zal zeggen. Vraag haar vervolgens wat ze daarmee bedoelt, en je krijgt heel uiteenlopende antwoorden. Eén vrouw zegt misschien dat ze snel bloost. Een ander heeft af en toe droge, schilferige vlekken. Een derde zegt mogelijk dat haar huid snel geïrriteerd raakt. Wie heeft er nou een gevoelige huid? Eigenlijk allemaal.

Gevoelige huid is een verzamelnaam geworden die wordt gebruikt om een aantal aandoeningen te beschrijven, van algemene irritatie door droge huid tot de medische aandoening rosacea. Wat ze allemaal gemeen hebben is ontsteking. Ontsteking ontstaat wanneer de buitenste barrièrelaag van de huid beschadigt raakt, vaak door gebrek aan hydratatie, overmatige blootstelling aan de zon of contact met irriterende stoffen.

Huidgevoeligheid kan erger zijn in de winter wanneer de huid geneigd is droger te worden. Het kan ook erger worden naarmate een vrouw ouder wordt, omdat oudere huid meestal minder gehydrateerd is.

Gevoelige huid kalmeren

Als je een gevoelige huid hebt, weet je waarschijnlijk wel dat je broze huid speciale verzorging nodig heeft. Er zijn meerdere manieren om je geïrriteerde huid te kalmeren en de beschermende vochtbarrière van je huid te versterken:

  • Breng vocht in. Regelmatig vocht inbrengen is het beste wat je kunt doen om het gezonde uiterlijk van je huid te verbeteren. Om de effectiviteit van je lotion een boost te geven, kun je deze het beste meteen aanbrengen nadat je je hebt gedoucht of gewassen. Zo wordt voor een optimale hydratatie het vocht dat nog op je gezicht aanwezig is opgesloten.

  • Bescherm. Draag het hele jaar een moisturiser met beschermingsfactor. Blootstelling aan de zon staat bovenaan de lijst van oorzaken van een gevoelige huid.

  • Neem kortere, koudere douches. Probeer ze tot 10 minuten te beperken en was jezelf met warm, niet heet water.

  • Gebruik een luchtbevochtiger. Dit voegt vocht toe aan de lucht tijdens de drogere maanden.