What causes dry and flaky skin around my face

De oorzaken van droge en schilferige huid op je gezicht

Created with Lunacy2 minuten
Droge en schilferige huid op je gezicht is een veelvoorkomend huidprobleem. Het kan ongemakkelijk zijn en je zelfvertrouwen een flinke klap geven, dus als je een droge huid hebt en er iets aan wilt doen, dan ben je hier aan het juiste adres. Lees verder en ontdek wat een droge huid veroorzaakt en hoe je een droge, schilferende huid kan behandelen.

Wat is droge huid?

De meeste mensen krijgen op een bepaald moment in hun leven te maken met droge huid en de oorzaak ervan is niet altijd duidelijk.  Droge huid is, zoals de naam al aanduidt, wanneer het vochtigheidsniveau in de huid daalt en de huid strak en ongemakkelijk doet aanvoelen, en er niet op zijn best laat uitzien. Droge huid kan met meerdere fysieke veranderingen in de bovenste lagen van de huid worden geassocieerd waaronder (i) beschadiging van de natuurlijke vochtbarrière van de huid en (ii) een afname in de natuurlijke lipiden in de huid.  Maar maak je geen zorgen, een goede huidverzorgingsroutine lost voor de meeste mensen de problemen op.

De symptomen van droge huid op je gezicht

Dit zijn voorbeelden van duidelijke tekenen van een droge huid:

 • Jeuk

 • Strakheid, met name nadat de huid in contact is geweest met water

 • Fijne lijnen en scheuren die soms zelfs bloeden

 • Grauw uitziende huid, vooral bij donkere huidtinten

 • Ruw aanvoelen, vergelijkbaar als schuurpapier

 • Roodheid

 • Schilferige, vervellende of schubbige huid

De oorzaken van droge huid op je gezicht

Je kunt het beste professionele hulp inschakelen voor een deskundige diagnose van je huid. Veelvoorkomende oorzaken van droge, schilferige huid zijn echter:

 • Je huid kan van nature droog zijn. Sommige mensen hebben een vettige huid, anderen hebben een droge huid. Als je weet dat je huid vatbaar is voor droogheid, weet je waarschijnlijk dat je huid extra verzorging nodig heeft als de eerste tekenen van een droge huid zich aandienen. Als je niet zeker bent van je huidtype, ga dan naar onze gids over huidtypes. Deze helpt je op weg.

 • Dagen met lage vochtigheid. Als er niet veel vocht in de lucht zit, bijvoorbeeld in de winter, is de kans groter dat je huid uitdroogt. Voeg daar nog eens een gure wind en lage temperaturen aan toe waardoor het huidoppervlak nog verder uitdroogt en de kans is groot dat je huid droger wordt.

 • Droog, warm weer. Door de droge lucht in de zomer kan je huid ook vocht verliezen en dat kan in een droge, schilferige huid resulteren.

 • De temperatuur bij jou thuis. Zowel de centrale verwarming als een open haard kunnen de vochtigheidsniveaus terugbrengen en een droge huid tot gevolg hebben.

 • Hete douche of bad. Misschien ben je wel een fan van lange, hete douches of baden, maar je huid houdt er helemaal niet van. Lange blootstelling aan warm water kan voor een strakke, droge huid zorgen.

 • Leeftijd. Naarmate de jaren verstrijken, maakt je lichaam minder talg aan en dit kan ervoor zorgen dat de bovenlagen van de huid droog worden.

 • Gebrek aan waterinname. Goed gehydrateerd zijn is op veel manieren belangrijk voor je lichaam. Als je niet voldoende water drinkt, kan het zijn dat je huid droog en futloos aanvoelt.

 • Bepaalde zepen. Zepen zijn vaak ontworpen om olie van de huid te verwijderen en als je je gezicht met zeep wast, kan je een deel van die olie verliezen die je huid soepel en gehydrateerd houdt.

 • Hard water. Het maakt niet uit hoe hard je probeert om droge huid op je gezicht te voorkomen met een ultrahydraterende vochtinbrengende crème, het kan niet effectief zijn als het water dat uit je kraan komt rijk aan magnesium en kalk is. Door deze mineralen kan je huid droog aanvoelen en kunnen bestaande huidaandoeningen worden verergerd.

 • Bepaalde huidaandoeningen. Als je een huidaandoening hebt als eczeem of psoriasis, is de kans groter dat je voor een droge huid vatbaar bent.

Een droge, schilferige huid op je gezicht aanpakken

Je kunt stappen nemen om een droge huid te voorkomen of te behandelen. Bekijk ons advies en raadpleeg je dermatoloog voor persoonlijk advies.

Tips om droge huid te voorkomen

PRODUCT
Olay Regenerist Whips Dagcrème met SPF 30

Hydrateert en beschermt

Trucs om droge huid te behandelen

PRODUCT
Olay Cleanse Voedende Reinigingsbalsem

Reinigt en voedt

Een korte samenvatting over droge huid op je gezicht

Nu dat je meer weet over wat de huid op je gezicht kan doen uitdrogen, zoals koud weer of gebrek aan waterinname, kun je stappen nemen om je huid te hydrateren en kalmeren voor een voller, beter gehydrateerd uiterlijk. Voor nog meer over dit onderwerp lees je onze gids over de behandeling van droge huid.