Doorgaan naar artikelDoorgaan naar zoeken
Olay logo

PORIËN MINIMALISEREN EN ZE ER KLEINER UIT LATEN ZIEN

7 minuten

Als je ooit dicht voor een spiegel hebt gezeten, heb je waarschijnlijk minuscule poriën op je huid gezien, met name in gebieden waar de huid vetter is, zoals op je voorhoofd, neus en kin. Zoals zoveel mensen zou je waarschijnlijk liever willen dat ze kleiner waren en dat de huid gladder was. Hoewel je niet van poriën af kunt komen of ze op kunt vullen, kun je het uiterlijk van poriën wel zo klein mogelijk laten overkomen. Lees verder en ontdek hoe!

WAT ZIJN PORIËN?

Je lichaam is met miljoenen poriën bedekt. Het zijn kleine openingen in de huid voor je haarzakjes. Elke porie bevat een talgklier die vet produceert, waardoor je huid er gezond en gehydrateerd blijft uitzien.

Komt zweet daar ook uit? Nee. Zweet wordt afgegeven door de zweetklieren, die soms wel zweetporiën worden genoemd. Het gaat om verschillende openingen in de huid, maar ook hier zijn er veel van.

Poriën zijn in feite een essentieel onderdeel van je huid. Ook al beweren sommige producten anders, je kunt niet van poriën afkomen of ze volledig afsluiten. En dat zou je ook niet moeten willen! Je poriën zijn eigenlijk je uitgang voor haar, zweet, vet en dode huidcellen naar het oppervlak van de huid.

WAT VEROORZAAKT GROTE PORIËN?

We hebben allemaal poriën, maar bij sommige mensen zijn ze zichtbaar groter geworden. Dit zijn enkele voorbeelden van de oorzaken van zichtbaar grotere poriën:

 • Genetica. Als je ouders grote poriën hadden, is de kans groot dat jij ze ook hebt.

 • Huidskleur. Grote poriën zijn zichtbaarder bij gemiddelde of donkerdere huidskleuren.

 • Huidtype. Als je een vettige of vlekgevoelige huid hebt, kan het ook zijn dat je poriën hebt die groter lijken.

 • Verstopte poriën. Wanneer talg en dode huidcellen in de porieopening vast komen te zitten, kan deze verstopt raken en uitzetten. De kans is grotere voor vrouwen met een vettige huid.

 • Leeftijd. In de loop der tijd kan de productie van collageen langzamer worden en dit kan tot poriën leiden die er groter uitzien, omdat de huid iets van zijn steunstructuur verliest.

 • Uv-stralen. Blootstelling aan de zon kan het collageen en de elastine in de huid verzwakken en dit kan verzakking van de poriën veroorzaken waardoor ze er groter gaan uitzien.

PORIËN ONTSTOPPEN EN JE PORIËN ER KLEINER UIT LATEN ZIEN

Hoewel je niet van je poriën kunt afkomen of ze volledig kunt afsluiten, kun je poriën laten slinken. Zo zien ze er kleiner uit en heeft je huid een egalere uitstraling. Probeer deze geweldige huidverzorgende tips om de aanblik van poriën te beperken:

 • Reinigen. Dit moet altijd de eerste stap zijn in je ochtend- en avondroutine om make-up, vuil, vet en vervuiling van je huid te verwijderen. Reiniging kan de verstopping van poriën voorkomen. Probeer Olay Cleanse Schuimende Reinigingsgel, een ware expert op het gebied van verwijdering van vuil en zelfs waterbestendige make-up. Als je een reiniger hebt gekozen, kijk dan wat een effectieve reinigingsroutine inhoudt.

 • Exfoliëren. Door regelmatig te exfoliëren kom je van je dode huidcellen af en voorkom je dat deze in de poriën gaan zitten. Ontstop je poriën met een exfoliant die zacht genoeg is voor alledaags gebruik zoals Olay Cleanse Detox & Glow Dagelijkse Scrub, met een formule van vitamine E en pro-vitamine B5 voor een echt schone en glad uitziende huid.

 • Voeg niacinamide toe aan je routine. Hierdoor ontstaat er minder vet en als poriën niet verstopt raken met overtollig talg en dode huidcellen, is de kans kleiner dat ze er verwijd uitzien. Probeer Olay Luminous Huidtint Perfectionerend Serum met niacinamide voor een superieure stevigheid en zichtbaar kleinere poriën.

 • Voeg retinol aan je routine toe. Dit bestanddeel kent vele voordelen: het egaliseert de textuur van je huid en laat poriën er zo klein mogelijk uitzien. We profiteren maximaal van al zijn voordelen in onze Retinol24-collectie en hebben onze eigen retinoïdecomplex-formule ontwikkeld met vitamine B3, die de hele nacht actief is om het uiterlijk van je huid te transformeren. Kies voor Olay Retinol24 Nachtcrème of Olay Retinol24 Nachtserum voor een effectieve behandeling met het extra voordeel van kleinere poriën.

 • Blijf uit de zon. Tot 80 procent van de zichtbare tekenen van huidveroudering wordt veroorzaakt door uv-stralen van de zon. De bescherming van je huid is dus een must als het over de aanblik beperken van je poriën gaat. Zeg elke morgen ja tegen SPF met de ultralichte vochtinbrengende crème Olay Regenerist Whips Dagcrème met SPF 30 en wees altijd voorzichtig in de zon. Draag een hoed en blijf waar mogelijk in de schaduw.

 • Ga voor glow. Een prima CC Crème verspreidt en weerkaatst het licht zodra het met de huid in aanraking komt, zodat je huidskleur er schitterend gelijkmatig uitziet. Verfijn de aanblik van je poriën met Olay CC Crème. Het zorgt voor een gelijkmatigere huidskleur en geeft de huid een stralende glow.

 • Afblijven! Probeer je gezicht zo min mogelijk aan te raken. Je handen kunnen vuil op je huid overbrengen waardoor poriën verstopt raken, en verstopte poriën zien er groter uit en zijn meer zichtbaar.

alt text
Product

Regenerist Whip Dagcrème met SPF 30

Dagcrème SPF

Ontdek

DE CONCLUSIE OVER PORIËN ZO KLEIN MOGELIJK MAKEN

Al met al zijn poriën een belangrijk onderdeel van je huid. Iedereen heeft poriën! Als je grotere of duidelijk zichtbare poriën hebt, zijn er stappen die je kunt nemen om hun uiterlijk te minimaliseren. Zorg gewoon voor een doeltreffende huidverzorgingsroutine met reiniging, exfoliëring en het aanbrengen van een beschermingsfactor en kijk naar bestanddelen zoals niacinamide en retinol als je een vochtinbrengende crème kiest.

ARTIKELENDIE JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT VINDT

alt text

Hoe behandel je vette huid

1 minuut

Je wilt dat je haar en nagels er glanzend uitzien, maar je huid? Niet te veel. Als je vindt dat je voorhoofd er tegen lunchtijd glimmend uitziet, kun je jouw overactieve talgklieren de schuld geven. Zij maken het talg (of vet) aan waardoor je huid er glimmend en vettig uitziet.

alt text

HOE REINIG JE JE GEZICHT IN 4+1 STAPPEN?

3 minuten

Het reinigen van je gezicht is de basis van een mooie, stralende huid. Met een reiniging verwijder je al het vuil, alle onzuiverheden en make-up, zodat de rest van je routine (je oogcrème, moisturiser, serum of olie) een maximaal effect kunnen hebben. Maar is reinigen nou echt zo moeilijk? Het reinigen van je gezicht kan tamelijk eenvoudig lijken. Er zijn echter enkele dingen die we je kunnen vertellen over je gezicht wassen en die echt het verschil kunnen maken. Lees verder en ontdek onze tips en tricks om jouw reinigingsroutines in de morgen en avond te perfectioneren.

alt text

Het ontstaan van mee-eters op je gezicht en neus beperken

Mee-eters, een van de meest voorkomende vormen van acne, zijn net als het populaire spelletje whack-a-mole: Telkens wanneer je er van één af bent, steken twee andere de kop op. Leer hoe je met behulp van Olay het ontstaan van mee-eters kunt voorkomen voor de gladde en heldere huid die je wilt.

ROUTINEDIE WIJ AANBEVELEN

01 REINIG

alt textalt text

CLEANSE DETOX & GLOW DAGELIJKSE SCRUB

Dagelijkse Scrub

Exfolieert en zuivert

02 STIMULEER

alt textalt text

03 BEHANDEL

alt textalt text

Eyes Ultimate Oogcrème

Oogcrème

Voor ogen die er jonger uitzien

04 BRENG VOCHT IN

alt textOlay Regenerist Day Face Cream For Hydration, 50ml

Regenerist Niacinamide Hydraterende Dagcrème

DAGCRÈME

Hydrateert en verstevigt

Deel dit artikel: