Doorgaan naar artikelDoorgaan naar zoeken
Olay logo

BASISPRINCIPES VAN HUID & VEELGESTELDE VRAGEN

9 minuten

  Wat is hyperpigmentatie?

  Hyperpigmentatie, zoals bruine vlekken en sproeten, wordt veroorzaakt door overactieve cellen die te veel melanine, een natuurlijk huidpigment, aanmaken.

  Hoe kan ik hyperpigmentatie voorkomen? Hyperpigmentatie wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door blootstelling aan uv-stralen van de zon. Vandaar dat jezelf bedekken tegen de uv-stralen van de zon en het dragen van een beschermingsfactor zullen helpen bij het voorkomen van hyperpigmentatie.

  Hoe bescherm ik mijn huid tegen schade door de zon? Jezelf bedekken tegen de uv-stralen van de zon en het gebruiken van een dagelijkse moisturiser met breed spectrum uva-/uvb-bescherming met een beschermingsfactor van minimaal 15 beschermt je huid tegen schade door de zon. Afgezien daarvan kan droge huid, samen met achtergebleven vuil, vet en make-up, een dof uiterlijk veroorzaken. Zorg dus voor een dagelijkse reiniging en vochtinbrenging!

  Wat veroorzaakt donkere kringen onder de ogen? Donkere kringen kunnen het resultaat zijn van zichtbare bloedvaten net onder de dunne huid onder de ogen of schaduw door verzonken gebieden rond de ogen, die zijn veroorzaakt door de afbraak van collageen en elastine naarmate we ouder worden.

  Wat kan het uiterlijk van donkere kringen onder de ogen verergeren? Gebrek aan slaap en door uv-stralen veroorzaakte schade door blootstelling aan de zon kunnen kringen onder de ogen er donkerder uit laten zien.

  Wat is de beste manier om in de winter voor droge huid te zorgen? Om de huid tijdens de koude wintermaanden gehydrateerd te houden doe je twee keer per dag een moisturiser op die glycerine bevat en neem je korte, warme douches in plaats van lange hete. Die zouden je huid namelijk van zijn natuurlijke vocht kunnen ontdoen.

  Hoe weet ik of ik droge huid heb? Als je huid droog is, ervaar je mogelijk een gevoel van "starheid", jeukende, ruwe, schubbige of schilferige huid, of barsten in de huid.

  Waarom heb ik een droge huid ontwikkeld als ik dat nog nooit eerder heb gehad? Droge huid kan op elk moment ontstaan. Veel voorkomende redenen zijn blootstelling aan de zon, klimaat- of temperatuursveranderingen en verwarming of airconditioning binnenshuis.

  Waarom krijgen vrouwen meer te maken met verlies aan huidelasticiteit dan mannen? De huid van vrouwen beschikt van nature over minder collageen dan die van mannen. Naarmate we ouder worden en de overgang ingaan, veroorzaken lagere oestrogeenniveaus ook een afname in de aanmaak van collageen.

  Wat is het effect van vrije radicalen op de huid? Vrije radicalen kunnen de huid dwars zitten door DNA, celmembranen en collageen te beschadigen. Ze zijn de oorzaak van sommige tekenen van ouderdom zoals fijne lijntjes, rimpels en een verzakkende huid.

  Wat is collageen en waarom is dit belangrijk? Collageen is een huideiwit dat verantwoordelijk is voor de elasticiteit en veerkracht van huid. Naarmate we ouder worden wordt collageen langzamer aangemaakt en dit veroorzaakt rimpels en andere gebruikelijke tekenen van ouderdom.

  Wat is het verschil tussen een fijn lijntje en een rimpel? Het verschil is zichtbaar. Een fijn lijntje verdwijnt vrijwel altijd wanneer je ontspannen bent, terwijl een rimpel altijd zichtbaar is.

  Wat zijn de oorzaken van fijne lijntjes en rimpels? Naarmate we ouder worden, wordt de aanmaak van collageen trager en elastine (nog een eiwit dat in de huid wordt aangetroffen) wordt minder flexibel, met een dunnere en minder elastische huid tot gevolg. Met de tijd verliest huid langzaam zijn vermogen om vorm te behouden en dan beginnen zich rimpels te vormen.

  Is er voedsel dat acne veroorzaakt? Sommige studies tonen aan dat er geen link bestaat tussen dieet en acne, andere zeggen van wel. Met name zuivelproducten en voedsel dat rijk aan koolhydraten is zouden onzuiverheden kunnen veroorzaken.

  Wordt mijn acne in de zomer minder? Afhankelijk van de persoon kan acne in de zomer minder of meer worden. Als het meer wordt, is de grotere aanmaak van zweet waarschijnlijk de boosdoener.

  Ik heb acne. Kan ik nog steeds make-up dragen? Uiteraard. Als je acne hebt kun je prima make-up dragen. Zorg er alleen voor dat je voor non-comedogene producten kiest die je poriën niet verstoppen.

  Waarom komt acne meer voor onder tieners? Het ontstaan van acne hangt nauw samen met de hormonale schommelingen die zich het vaakst tijdens de puberteit voordoen. Daarom zie je het vaker onder tieners.

  Is acne erfelijk? Dat kan. Studies tonen aan dat de kans groter is dat je acne krijgt als er in een familie een verleden bestaat, met name als een van je ouders acne had.

  Wat is acne? Acne is het resultaat van huidontsteking, meestal veroorzaakt door overactieve talgklieren (vetklieren).

  Hoe weet ik of mijn acne ernstig is? Ernstige acne is meer dan alleen maar rode puistjes of ontstoken, met pus gevulde laesies; het veroorzaakt pijnlijke cysten met pus die permanente huidbeschadiging en littekens tot gevolg kunnen hebben.

  Wat zijn de tekenen en symptomen van gevoelige huid? Gevoelige huid is vaak prikkende, brandende huid of die geïrriteerd en ontstoken raakt of rood wordt.

  Wat veroorzaakt gevoelige huid? Gevoelige huid wordt vaak veroorzaakt door een verzwakking van de natuurlijke vochtbarrière van de huid en kan het resultaat zijn van genetica, veroudering, hormonale of omgevingsfactoren.

  Hoe kan ik mijn gevoelige huid verbeteren? Zachte, parfumvrije, niet-comedogene moisturisers hydrateren huid en verbeteren zijn vochtbarrière. Een sterke barrière blokkeert potentiële irriterende stoffen zodat ze de huid niet kunnen binnendringen.

  Wat veroorzaakt vette of glimmende huid? Vette of "glimmende" huid wordt vaak veroorzaakt door overactieve vetklieren, die te veel vet aanmaken (ook bekend als talg). De activiteit van vetklieren neemt af naarmate je ouder wordt.

  Moet ik vocht inbrengen als ik een vette huid heb? Absoluut. Het is belangrijk dat je een lichte moisturiser gebruikt als je een vette huid hebt om deze gezond te houden en de droogheid tegen te gaan die door het wassen van je gezicht wordt veroorzaakt. Als je je huid te droog laat worden, wordt het probleem alleen maar erger omdat je de huid vertelt nog meer talg aan te maken.

  Waarom worden poriën groter? Poriën kunnen om meerdere redenen groter worden. Er kan vuil in de poriën terechtkomen, waardoor ze breder worden, of de porie wordt minder ondersteund naarmate je ouder wordt, waardoor hij groter wordt.

  Wat is het verschil tussen AHA's en BHA's? AHA's (alpha hydroxy zuren) en BHA's (beta hydroxy zuren) werken beide aan de exfoliëring van de bovenste laag dode huidcellen. BHA's worden vaak gebruik in blemish- of porieverkleinende producten.

  Hoe kan ik mijn poriën kleiner maken? BHA's (beta hydroxy zuren), zoals salicylzuur, zijn een effectieve behandeling om poriën er kleiner uit te laten zien doordat de oppervlaktecellen van de porie worden geëxfolieerd.

  Waarom ziet mijn huid er dof uit? Naarmate dode huidcellen zich opbouwen, zorgen ze ervoor dat licht ongelijkmatig over de huid wordt verspreid en dit heeft een doffer ogende huid tot gevolg.

  Hoe krijg ik een stralendere huid? Huidverzorgingsproducten met AHA's (zoals glycolzuur) of BHA's (zoals salicylzuur) exfoliëren de bovenste laag dode huidcellen om de stralendere huid eronder te onthullen. Huidscrubs werken vergelijkbaar door de bovenste laag dode huidcellen mechanisch te verwijderen.

  Wat is een gecombineerde huid? Huid wordt het gecombineerde type beschouwd wanneer sommige delen droog of normaal zijn en andere juist vettig.

  Beschermen zelfbruiners de huid tegen uv-stralen van de zon? Zelfbruiners beschermen de huid niet tegen schade die is veroorzaakt door blootstelling aan de zon, tenzij ze een beschermingsfactor hebben. Daarom is het belangrijk nog steeds een lotion te dragen met breed spectrum beschermingsfactor, ook als je aan zelfbruining doet.

  Wat betekent het cijfer van de beschermingsfactor op zonnebrandcrème? Het cijfer van de beschermingsfactor (of zonbeschermingsfactor) verwijst naar hoe lang je in de zon kunt verblijven zonder te verbranden. Dat betekent bijvoorbeeld dat als je een lotion met beschermingsfactor 15 draagt, je huid 15 keer zo lang beschermd wordt tegen verbranden dan zonder lotion het geval zou zijn geweest. De precieze duur zal variëren op basis van huidskleur en genetisch materiaal.

  Moet ik zonnebrandcrème dragen op bewolkte dagen? Ja, je moet zonnebrandcrème op bewolkte dagen aanbrengen, omdat sommige uv-stralen door wolken heendringen.

  Welke verschillen bestaan er tussen uva- en uvb-stralen? Uva-stralen zijn het hele jaar aanwezig en kunnen door glas heen dringen. Ze komen meer voor dan uvb-stralen en zijn een belangrijke oorzaak van houdveroudering. Er zijn meer uvb-stralen in de zomer en ze zijn de belangrijkste oorzaak van verbranding.

  Wat veroorzaakt een verbande huid? Verbrande huid komt door een grotere blootstelling aan uv-stralen van de zon dan de huid met natuurlijke melanine aan kan.

  Wanneer zijn zonnestralen het sterkst? Zonnestralen zijn het intenst tussen 10 en 16 uur en zijn het sterkst op grote hoogtes of wanneer ze van het water, de sneeuw of het zand worden weerkaatst.

  Wat is bruining? Bruining is het resultaat van een grotere aanmaak van melanine, het natuurlijke pigment van de huid.

  Wat zijn de gevolgen op de lange termijn van bruining? Bruining is de hoofdoorzaak van een verouderde look, zoals fijne lijntjes, rimpels, verzakkende huid en pigmentvlekken. Door langdurige blootstelling zal je huid sneller verouderen en neemt het risico op de ontwikkeling van huidkanker toe.

  Hoe is airconditioning op mijn huid van invloed? Airconditioning kan natuurlijk vocht uit je huid trekken waardoor deze droger wordt.

  Wat is het verschil tussen een fysieke en een chemische exfoliant? Een fysieke exfoliant, zoals een scrub, verwijdert mechanisch dode huidcellen met behulp van kralen, notendoppen of andere stoffen. Chemische exfolianten, zoals glycolzuur, maken de verbindingen los die dode huidcellen aan het huidoppervlak vast houden.

  Hoe is stress van invloed op mijn huid? Wanneer je gestrest bent, komt er in je lichaam cortisol vrij, een hormoon die veranderingen in de talgklieren kan veroorzaken. Daarom komen onzuiverheden vaak voor tijdens periodes van stress.

  ARTIKELENDIE JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT VINDT

  alt text

  Een stralende huid krijgen – Tips voor een heldere, stralende huid

  3 minuten

  Iedereen wil een stralende huid—huid die er zo gezond uitziet dat hij straalt. Ziet je huid er dof uit of heb je huidproblemen die jouw glow in de weg staan? Laat dit je niet weerhouden van een prachtige, egale huid. Lees verder om te begrijpen wat de mogelijke redenen zijn waarom je huid er dof uit kan zien en ontvang handige schoonheidstips voor een stralende huid.

  alt text

  Olay’s ultieme gids voor de behandeling van droge huid

  3 minuten

  Genoeg van een doffe, strakke, jeukerige en schilferige huid? Geen idee wat de droge huid op je gezicht veroorzaakt of hoe deze moet worden behandeld? Olay is hier om te helpen en je te vertellen wat te doen bij een droge huid. Ontdek wat de meest voorkomende oorzaken zijn van droge of gevoelige huid, hoe je je huid kunt hydrateren met een vochtinbrengende crème, hoe je je huid van binnenuit kunt hydrateren en hoe je de droge huid rond je ogen kunt behandelen.

  alt text

  WAT IS MIJN HUIDTYPE - VET, DROOG OF GEMENGD; WAT IS HET VERSCHIL?

  2 minuten

  Bij huidverzorging wordt gewoonlijk over vier soorten huidtypen gesproken: normaal, combinatie, vet en droog. Ons huidtype kan afhankelijk van onze levensfase veranderen. De meesten van ons worden met een normale huid geboren, maar naarmate we ouder worden en de puberteit bereiken, kunnen onze genen, hormonen en omgevingsfactoren tot andere huidtypen leiden.

  ROUTINEDIE WIJ AANBEVELEN

  01 REINIG

  alt text

  Cleanse Schuimende Reinigingsgel

  Reinigingsgel

  Reinigt de huid

  02 STIMULEER

  alt textalt text

  Regenerist 3-zone Verstevigend Serum

  Serum

  Verstevigt en hydrateert

  03 BEHANDEL

  alt textalt text

  Retinol24 Nachtoogcrème

  Nachtoogcrème

  Verzacht en hydrateert

  04 BRENG VOCHT IN

  Retinol 24 NachtcrèmeOlay Retinol 24 Hydraterende Nachtcrème

  Retinol 24 Nachtcrème

  Nachtcrème

  Verzacht en hydrateert

  Deel dit artikel: